لاغری موضعی چیست؟
سن، جنس، ژنتیک و سبک زندگی در نواحی تجمع چربی نقش دارند. برخی از افراد به دنبال لاغری به صورت موضعی هستند مثلا قسمت شکم و پهلو یا بازوها. دستیابی به این نوع تغییر از طریق رژیم و ورزش امکان پذیر است اما به زمان و پشتکار نیاز دارد. این مسئله باعث میشود تا کسانی که خواهان یک راه سریع هستند به استفاده از دستگاههای لاغری روی بیاورند.
روشهای جدیدی برای لاغری موضعی پهلو و شکم ابداع شده است که گفته میشود بیخطر هستند ولی چربیها بخش مهمی از ترکیب بدن هستند که به اصطلاح آب کردن مقادیر زیاد چربی در زمان کوتاه احتمالا با عوارض جدی همراه خواهد بود. در این مقاله میخواهیم تا علاوه بر معرفی روشهای مختلف لاغری موضعی، بهترین و کم خطرترین روش را نیز به شما معرفی کنیم، پس همراه ما باشید.
لاغری موضعی برای کدام قسمت های بدن است؟
ران، باسن، ناحیه دور کمر، شکم، غبغب و بازوها نواحی هستند که بیشتر مستعد تجمع چربیاند. این نواحی به تنهایی و یا همراه با چاقی سایر قسمتها، دچار ذخیره چربی بیشتری میشوند. روشهای مختلف لاغری موضعی برای کاهش چربی این نواحی مورد استفاده قرار میگیرد.
علت چاق بودن یکسان تمام اندام های بدن چیست؟
بخش زیادی از نحوه توزیع چربی به ژنتیک و جنسیت بستگی دارد. به عنوان مثال، زنان به طور طبیعی درصد چربی بیشتری نسبت به مردان دارند و چربی در نواحی پایین تنه یعنی رانها و باسن بیشتر ذخیره میشود و به همین دلیل زنان تمایل بیشتری برای لاغری موضعی پا دارند.
در حالیکه در مردان چاقی شکمی بیشتر دیده میشود. در چاقی ظرفیت بافت چربی برای ذخیره بیشتر چربی به حداکثر میرسد و چربی اضافی در بافتهای دیگر مثل ماهیچهها، کبد، پانکراس و سایر اندامها باقی میماند.
یکی دیگر از دلایل مهم چاقی عدم فعالیت بدنی است. هر چقدر شخص دارای فعالیت بیشتری باشد به دلیل سوخت و ساز بالاتر، چربی کمتر ذخیره شده و عضلات تقویت میشوند. در افرادی که پرخوری میکنند و همزمان مدت زمان طولانی در حالت نشسته هستند، سوخت و ساز بدن افت کرده و کالریهای اضافی که فرصت سوختن پیدا نکردهاند به شکل چربی در همه جای بدن ذخیره میشوند.
روش های لاغری موضعی چیست؟
لاغری موضعی علاوه بر ورزش و تغذیه، توسط دستگاههای لاغری و یا جراحی انجام میشود که این روشها طرفداران زیادی پیدا کرده است. دلیل محبوبیت لاغری موضعی با دستگاه این است که افراد تصور میکنند بدون نیاز به انجام تمرینات ورزشی شدید یا رژیمهای سخت میتوانند در مدت کوتاه به وزن و اندام ایدهآل خود برسند. در این روشها با تحریک چربیهای ذخیره شده، آنها را خارج و یا از طریق سیستم دفعی بدن حذف میکنند.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: ورزش زومبا
1.لاغری موضعی با مزولیپولیز و بیولیپولیز
اولین روشی که به آن میپردازیم مزولیپولیز و بیولیپولیز هستند که روشهایی مشابه هستند. چربیهایی که با رژیم و ورزش از بین نمیروند، به وسیله این روش شکسته میشوند. از مزولیپولیز در درمان سلولیت، جوانسازی پوست، ریزش مو و درمان چروکهای سطحی پوست نیز استفاده میشود.
مواد فعال مانند فسفاتیدیل کولین، اسید دئوکسی کولیک و کافئین در لایهی چربی پوست تزریق میشوند. در این روش چربیهای تجزیه شده از طریق لنف دفع میشوند. درمانها به صورت هفتگی یا یک هفته در میان هستند و تعداد جلسات درمانی بسته به شرایط فرد بین 3 تا 15 جلسه میباشد.
پیشنهاد برای شما: رژیم غذایی بیماری ها
2.لیپولیز برای لاغری موضعی
در لیپولیز مواد چربیسوز برخلاف مزولیپولیز به لایهی عمیقتری از پوست تزریق میشوند. در طول لیپولیز بیشتر، اسید دئوکسی کولیک استفاده میشود که به لایه چربی زیر پوست تزریق میشود تا چربیها را تجزیه کند.
اسید دئوکسی کولیک با شکستن غشای سلول چربی، منجر به تجزیه و کاهش چربی در ناحیه مورد نظر میشود. این روش معمولاً برای نواحی کوچک مانند غبغب استفاده میگردد اما میتواند برای سایر قسمتها نیز به کار برده شود.
3.دستگاه آر اف برای لاغری موضعی
فرکانس رادیویی یا RF یک روش بدون بیهوشی و جراحی برای از بین بردن سلولهای چربی در نواحی مانند ران، باسن و شکم است. در این روش چربیها با موج رادیویی گرم می شوند و گردش خون نیز افزایش می یابد. کسانیکه پوست شل یا ضعیفی دارند ممکن است کاندید مناسبی برای این روش نباشند. هر جلسه حدود 30 دقیقه طول میکشد و یک بار در هفته به مدت یک ماه یا بسته به نیاز مراجع تکرار میگردد.
4.لاغری موضعی با اندرمولوژی
اندرمولوژی یک تکنیک لیپوماساژ است که به عنوان LPG نیز شناخته میشود. این روش با تحریک گردش خون و کاهش بافت چربی همراه است و بیشتر برای نواحی ران و باسن که تجمع سلولیت در آنها بیشتر است استفاده میشود.
ماساژ درمانی عمیق با استفاده از دو غلتک روی پوست اعمال میشود. این روش به رفع سلولیت و سایر مشکلات کمک کرده و سیستم لنفاوی و گردش خون را تحریک میکند. پروسهی درمان شامل 14 تا 28 جلسه است که معمولاً هر مراجعه حدود 30 دقیقه طول میکشد و بدون درد است.
در این روش نیاز است تا قبل از هر جلسه مقدار زیادی (حدود 8 لیوان) آب بنوشید. در کنار آن یک سبک زندگی سالم داشته باشید و از نوشیدنیهای شیرین و الکل نیز خودداری کنید. همچنین توصیه میشود حداقل یک ساعت در روز پیادهروی داشته باشید تا با فعال کردن سیستم لنفاوی، سموم دفع شود و همچنین برای کمک به حرکت چربی، ماساژهای تخلیه لنفاوی انجام دهید. تمرینات قدرتی نیز برای بهبود قدرت عضلانی توصیه میشود.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: روش لاغری سریع
5.کویتیشن یکی از راه های لاغری موضعی
کویتیشن استفاده از فناوری اولتراسوند برای تجزیه چربیهای موضعی و سلولیت است. این روش با اعمال ارتعاش بر سلولهای چربی فشار وارد میشود. فشار به قدری است که چربی را به شکل مایع در میآورد و بدن میتواند آن را به عنوان مادهی زائد دفع کند.
درمان معمولا در یک تا سه جلسه با دو هفته فاصله بین هر جلسه تکمیل میشود. طول مدت هر جلسه نیز حدود 45 تا 75 دقیقه است. بعد از 6 تا 12 هفته نتیجه کویتیشن را مشاهده خواهید کرد. اگر این روش با یک شیوه زندگی سالم همراه شود، اثر آن برای مدت طولانی باقی میماند.
6.لاغری موضعی با مزوتراپی
مزوتراپی کاربرد گستردهتری نسبت به مزولیپولیز و لیپولیز دارد که علاوه بر کاهش چربیهای موضعی به جوانسازی پوست، درمان سلولیت و ریزش مو هم کمک میکند. در این روش یک ترکیب از مواد به مزودرم (لایه میانی پوست) تزریق میشود. ترکیب مواد میتواند بر اساس نتیجه مورد نظر متفاوت باشد. مزوتراپی بر این باور است که مشکلاتی مانند گردش خون ضعیف و التهاب را اصلاح میکند.
مواد تزریق شده بر اساس اندام هدف متفاوت است و شامل موارد زیر هستند:
- داروهای گشادکننده عروق و آنتیبیوتیکها
- هورمونهایی مانند کلسیتونین و تیروکسین
- آنزیمهایی مانند کلاژناز و هیالورونیداز
- مواد گیاهی
- ویتامین و مواد معدنی
احتمالاً برای رسیدن به نتیجه نهایی به 3 تا 15 جلسه مزوتراپی نیاز خواهید داشت. مزوتراپی و لیپولیز به عنوان روشهای موثر در کاهش چربی موضعی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) توصیه نشدهاند، اما مواد مورد استفاده در این روشها دارای تأییدیه FDA برای درمان سایر شرایط هستند. به همین دلیل در مورد انتخاب کمخطرترین و بهترین روش لاغری موضعی حتما با پزشک مشورت کنید.
7.لاغری موضعی با لیفت و لیپوساکشن
لیپوساکشن یکی دیگر از روشهای لاغری موضعی به صورت جراحی است که چربی اضافی را از نواحی مورد نظر بر میدارد. اگر فرد بعد از لیپوساکشن، سبک زندگی سالمی را حفظ نکند، مجدداً اضافه وزن باز میگردد. در هر بار لیپوساکشن، حدود 2 تا 5 کیلوگرم چربی تخلیه میشود. برداشتن بیشتر از این مقدار خطر عدم تعادل مایعات و حتی مرگ را افزایش میدهد. بعد از برداشتن چربی برای جلوگیری از افتادگی پوست از روش لیفت پوست استفاده میکنند تا پوست شل نشود. برخی از نواحی رایج برای لیپوساکشن عبارتند از:
- شکم
- باسن
- بازوها، زیر کتفها یا سینه
- گونه و غبغب
- پاها و ران
در لیپوساکشن پزشک سعی میکند تا چربی را از طریق یک برش کوچک و نامحسوس از بدن خارج کند.
8.لاغری موضعی با کرم های مخصوص
کرمهای چربیسوز در حقیقت به سوختن چربی کمک نمیکنند بلکه تنها به تحریک تجزیه چربیها و آزاد شدن آنها کمک میکنند. هیچ کرم، لوسیون، ژل یا سرمی نمیتواند چربی را بسوزاند. شاید بتوان گفت این نوع محصولات با هدف کاهش یک یا دو میلیمتر از چربی زیر پوست به عنوان یک کرم کاهنده چربی، نه لاغری استفاده میشوند. کرم کاهنده چربی حاوی موادی مثل کورکومین و کافئین است که آزاد شدن چربی از محل ذخیره چربی و گردش خون را تحریک میکند.
9.لاغری موضعی با جراحی
جراحی موضعی برای خارج کردن چربیها یک روش تهاجمی است که به بیهوشی و دورهی نقاهت بعد از عمل نیاز دارد. جراحیهای متفاوتی بدین منظور انجام میشود که به طور خلاصه به دو مورد اشاره میکنیم.
لیپوساکشن که به آن اشاره کردیم، از طریق برشهای کوچک انجام میشود. ابتدا بیحسی موضعی برای کاهش خونریزی و آسیب تزریق میشود. سپس یک لوله نازک توخالی وارد چربی میشود تا با حرکت کنترل شده جلو و عقب، چربی اضافی شل شود و خارج شود.
روش دیگر تامی تاک (ابدومینوپلاستی) برای خارج کردن چربی و پوست اضافی از شکم است. برای نتیجه بهتر این روش میتواند با لیپوساکشن همراه شود. در جراحی ابدومینوپلاستی هم چربی و هم پوست اضافه برداشت میشود و هم عضلات شکم بخیه زده میشوند.
روش های دیگری مثل بای پس معده و روش های مشابه دیگری وجود دارند که عموما با برش بخشی از معده یا روده کوچک همراه هست و میزان اشتها و جذب غذای مصرفی را کاهش می دهند.
10. طب سوزنی برای لاغری موضعی
طب سوزنی مبتنی بر این نظریه است که سلامت بدن انسان توسط جریان متعادل انرژی تعیین میشود. این انرژی حیات در طول مسیرهای انرژی در بدن گردش میکند و به اندامهای داخلی خاصی مرتبط است. در تحقیقات امروزی مشخص شده است که طب سوزنی با کاهش اشتها، کاهش شاخص توده بدنی، دور باسن و کمر همراه است. طب سوزنی میتواند در لاغری موضعی شکم موثر عمل کند.
11.ورزش برای لاغری موضعی
در لاغری موضعی به نظر میرسد با حرکات ورزشی مخصوص نواحی هدف مثل شکم، عضلات آن تقویت شده و چربیهای ذخیره شده کاهش مییابند. در طول این نوع ورزش، چربیهای آزاد شده به عنوان سوخت برای بدن استفاده میشوند.
صحت اثر بخشی این نوع تمرینات ضد و نقیض است و به نظر میرسد ورزشهایی که در آن کل بدن درگیر میشود برای کاهش وزن بهتر است. نکته مهم در اثر بخشی ورزش این است که هرچه بیشتر با رژیم غذایی لاغری همراه شود، نتیجه بهتری حاصل میگردد.
12.لاغری موضعی با رژیم لاغری
انتخاب غذاهای ناسالم یا پرخوری میتواند تمام نتیجههایی که از طریق دستگاه لاغری موضعی حاصل شده است را خنثی کند.
مصرف بیش از حد برخی از گروههای غذایی میتواند باعث چاقی موضعی در شکم و پهلو شود. برای لاغری موضعی شکم به نکات زیر دقت کنید:
فیبر مصرف کنید: غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزیجات، حبوبات و میوهها باعث احساس سیری میشوند و پرخوری را کاهش میدهند.
غذاهای فرآوری شده و حاوی قند افزوده را محدود کنید: کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده مانند آبنبات، چیپس، کیک، نوشابه، آبمیوه، نوشیدنیهای شیرین شده و فستفود برای لاغر شدن شکم ضروری است.
از غذاهای حاوی چربی ترانس خودداری کنید: چربیهای ترانس با اضافه کردن هیدروژن به چربی گیاهی مانند روغن سویا ساخته میشوند و با افزایش چربی شکم مرتبطاند.
از پروتئین بیشتر و کربوهیدرات تصفیه کمتر استفاده کنید: پروتئین بر سرعت متابولیسم و تقویت توده عضلانی تاثیر میگذارد. افرادی که پروتئین بیشتری میخورند نسبت به سایر افراد چربی شکمی کمتری دارند. جایگزینی کربوهیدرات تصفیه شده با کربوهیدراتهای سبوسدار یا غلات کامل به سلامت کلی بدن هم کمک میکند.
استرس خود را کنترل کنید: استرس با تحریک غدد فوق کلیوی برای تولید کورتیزول (هورمون استرس)، چربی شکم را افزایش میدهد.
پیروی از یک برنامه غذایی سالم و دریافت کمتر کالری برای کاهش وزن بسیار مهم است. محدود کردن غذاهای فرآوری شده، خوردن پروتئین و فیبر بیشتر، همه از راههای اثربخش برای لاغری موضعی خصوصاً شکم هستند.
برای روش های لاغری موضعی باید به پزشک مراجعه کنید
متدهای لاغری موضعی بسیار متنوعاند و استفاده از مواد مورد استفاده و دوز تزریقی آنها از موارد حساس است که بسیار با سلامتی فرد در ارتباط است. آسیب عصبی، عروق خونی، سوختگی و عفونت از جمله عوارض استفاده نادرست از این روشهاست. مراجعه به پزشک آموزش دیده از خطرات و عوارض این روشها کم میکند.
شاید اینطور برسد که چون سالنهای زیبایی هم این دستگاهها را دارند پس نیاز ضروری به پزشک وجود ندارد اما باید گفت خیر! برای گرفتن بهترین نتیجه بدون هیچ آسیبی بایستی به پزشک مراجعه کنید. همچنین برای استفاده از دستگاه هایی مانند RF و کویتیشن می توانید به مطب مشاوران و متخصصان تغذیه نیز مراجعه نمایید.
اما بهترین و کم ضرر ترین راه لاغری موضعی کدام است؟
روشهای لاغری موضعی اکثراً مسیرهای کوتاه مدت برای زیبایی هستند، خاصیت درمانی ندارند و نواحی درمان نشده تحت تاثیر قرار نمیگیرند. علاوه بر این، مواد مورد استفاده در دستگاههای لاغری ممکن است با عوارضی مانند سوزش، کهیر، تورم و خارش همراه باشد. تزریق بیش از حد سطحی میتواند باعث زخم پوستی شود. پس از انجام هر نوع لاغری موضعی باید به پیروی از یک رژیم غذایی سالم، متعادل و دریافت مایعات کافی ادامه دهید.
شاید بتوان گفت بهترین روش لاغری موضعی اصلاح رفتارهای خوردن، دنبال کردن از یک رژیم لاغری مناسب همراه با تمرینات ورزشی هدفمند است که بدون عارضه بوده و به سلامت کلی بدن نیز کمک میکند.
در این مقاله با برخی روشهای جدید لاغری موضعی آشنا شدیم و به این نتیجه رسیدیم که برای هدف بلند مدت و درمانی چاقی، تغذیه و ورزش بهترین گزینهاند و سایر روشها بیشتر جنبه زیبایی برای افراد دارای اضافه وزن دارند.