چای ترش
تعداد بازدید
108
تعداد نظرها
0
آخرین بروزرسانی
1403/07/28

معرفی 10 خواص بی نظیر چای ترش برای سلامتی بدن

چای ترش چیست؟

چای ترش محصول گیاهی به نام هیبیسکوس است که در آب و هوای گرم رشد می کند. گل های آن قرمز تیره هستند و طعمی شیرین و ترش دارند. قسمت مورد استفاده در تهیه چای، بیش تر قسمت کاسبرگ گل ها و بعد گلبرگ است. یکی از انواع کوهی چای، چای ترش است که در بسیاری از کشورها به عنوان طعم دهنده غذا، نوشیدنی گرم یا سرد و همچنین به عنوان دارو استفاده می شود.

با وجود کاربرد دارویی این گیاه در گذشته، تحقیقات جدید سعی بر تایید این موضوع دارند. چای ترش علاوه بر تامین قدرت آنتی اکسیدانی، در کاهش فشار خون، رشد باکتری ها و حتی در کاهش وزن نیز تاثیر داشته است و حاوی مقادیری از مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم و منیزیم است. برای آشنایی بیش تر با فواید چای ترش ادامه مقاله را مطالعه بفرمایید.

فواید چای ترش

فواید و خواص چای ترش چیست؟

اهمیت مصرف چای ترش چیست؟ چای ترش یک نوشیدنی با طراوت است که استفاده از دم کرده آن فواید متعددی برای سلامتی دارد. خواص این گیاه از گذشته تا به حال مورد توجه بوده و تحقیقات نشان داده اند که می تواند در بهبود سلامت قلب و کبد و حتی کاهش رشد سلول‌ های سرطانی و باکتری ‌ها نقش داشته باشد.

افرادی که به اضافه وزن مبتلا هستند می توانند این نوشیدنی را در برنامه رژیمی خود قرار داده و از خاصیت چای ترش برای لاغری استفاده کنند. خواص چای ترش در پایین آوردن قند خون، چربی و علائم پیش از قاعدگی مورد بررسی قرار گرفته که در ادامه به شرح بیش تری در مورد آن می پردازیم.

1. خواص چای ترش برای قلب

چای ترش، یک جرعه از سلامتی برای قلب شماست. ترکیبات ضد التهاب و آنتی اکسیدان گیاه هیبیسکوس به کاهش شاخص های خطر در بیماری قلبی کمک می کند. این اثر احتمالاً به دلیل گشاد شدن عروق یا افزایش دفع نمک از بدن است. به علاوه تاثیر چای ترش در کاهش سطح تری گلیسیرید و کلسترول بد خون یعنی LDL راه دیگری برای حفاظت از قلب است.

رادیکال های آزاد که روزانه از طریق آلاینده های محیطی در تماس با بدن ما هستند، می توانند به ارگان های مختلف از جمله قلب آسیب رسانده و به مرور باعث کاهش عملکرد بدن شوند. مواد آنتی اکسیدان این گیاه از قلب در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند و از این طریق خواص چای ترش برای قلب چند برابر می شود.

توصیه می شود تا مطلب خواص روغن بادام را نیز مطالعه کنید.

چای ترش برای قلب

2.خواص چای ترش برای فشار خون

فشار خون بالا یکی از بیماری های شایع در سراسر دنیاست که با چاقی و مصرف غذاهای ناسالم به شدت در ارتباط است. به دنبال ابتلا به این عارضه و عدم کنترل آن، فشار بیش تری بر قلب وارد شده و سایر بخش های بدن نیز درگیر مشکلاتی خواهند شد. یکی از شناخته شده ترین خواص چای ترش، کمک به کاهش فشار خون است. 

برای تاثیر بیش تر در کاهش فشار خون می توان از ترکیب چای ترش زنجبیل استفاده کرد چون هر دو این مواد در پایین آوردن فشار خون تاثیر بالایی دارند. 

اگرچه چای ترش برای فشار خون راهی ایمن و طبیعی است، اما کسانی که داروی فشار خون مصرف می کنند باید در استفاده از آن احتیاط کنند؛ زیرا ممکن است با داروهای مصرفی تداخل داشته باشد.

3.خواص چای ترش برای کبد چرب

کبد که یکی از اعضای مهم و حیاتی بدن است، عملکردهای متعددی مانند تولید پروتئین، ترشح صفرا و تجزیه چربی دارد. دنبال کردن یک سبک زندگی ناسالم با خطر ابتلا به کبد چرب همراه است. نکته جالب توجه این است که چای ترش برای کبد چرب خاصیت محافظت کنندگی دارد و می تواند از پیشرفت کبد چرب به سمت استئاتوز جلوگیری کند. به این ترتیب می توان گفت خواص چای ترش برای کبد چرب نیز قابل توجه است.

4. خواص چای ترش برای پوست

استفاده از مواد گیاهی یکی از راه های پر طرفدار برای جوان سازی و مراقبت پوست است. چای ترش پوست را شاداب می کند و به دلیل غنی بودن از پلی فنول ها به عنوان ماده ضد پیری عمل می کند. از عصاره این گیاه در گذشته به عنوان نرم کننده در درمان سوختگی های پوستی استفاده میشد. محافظت از سلول های پوست در برابر رادیکال های آزاد، تخریب کلاژن و اثرات مضر اشعه فرابنفش از خواص چای ترش برای پوست به شمار می رود.

رادیکال های آزاد با آسیب به ساختمان پوست باعث خشکی و ایجاد چروک در سطح پوست می شوند. بنابراین استفاده از مواد آنتی اکسیدان برای جلوگیری از پیری زودرس بسیار مهم است. چای ترش حاوی آنتوسیانین ها است که مواد آنتی اکسیدان هستند. فرولیک اسید موجود در چای ترش باعث مهار تشکیل ملانین یا رنگدانه در سطح پوست می شود و می توان گفت از ایجاد لک و خال ناشی از آفتاب جلوگیری می کند.

چای ترش برای پوست

5. چای ترش برای لاغری

دمنوش های گیاهی با تنظیم مسیرهای مختلف در بدن به مقابله با چاقی می پردازند. یکی دیگر از ویژگی های برجسته چای ترش، تاثیر آن در لاغری است. احتمالاً خواص چای ترش برای لاغری از طریق جلوگیری از تجمع چربی و کاهش اشتها است. با افزایش حس سیری، مصرف بیش از اندازه غذا و تنقلات کاهش پیدا می کند و استفاده منظم از چای ترش می تواند در کاهش چربی بدن و چاقی شکمی اثر گذار باشد. اگر در رژیم لاغری هستید می توانید از ویژگی های چای ترش برای تسریع در لاغری استفاده کنید. 

6.خواص چای ترش برای چربی خون

در تنظیم چربی خون خواص چای ترش چیست؟ افزایش سطح فاکتورهای چربی خون در ابتلا به بیماری های قلبی نقش بسزایی دارد. برخی از مطالعات از خاصیت ضد چربی چای ترش خبر می دهند که می تواند باعث افزایش سطح کلسترول خوب (HDL)، کاهش کلسترول مضر (LDL) و تری گلیسیرید شود. سندروم متابولیک که یکی از بیماری های شایع در دنیا است و با چاقی، سطح پایین HDL و افزایش کلسترول مضر همراه است، بعد از مصرف یک ماهه چای ترش بهبود پیدا کرده است.

7.خواص چای ترش برای دیابت

دیابت و مقاومت به انسولین با مصرف چای ترش بهبود پیدا می کنند چون باعث کاهش سطح قند خون می شود. به دلیل نقش ضد التهابی و آنتی اکسیدانی از بدن در برابر آسیب های ناشی از دیابت محافظت می کند.

8.خواص ضد سرطانی چای ترش

در مورد بیماری سرطان چای ترش چه خاصیتی دارد؟ چای ترش سرشار از پلی فنول است که این مواد، ترکیباتی با خاصیت ضد سرطانی قوی هستند. عصاره چای ترش می تواند رشد سلول های سرطانی را مختل کند. عصاره چای ترش در سرطان سینه، پروستات، معده و پوست نقش محافظتی دارد.

چای ترش برای پیشگیری از سرطان

9.خواص چای ترش برای کاهش درد های قاعدگی و PMS

سندروم پیش از قاعدگی یا PMS مجموعه علائمی هستند که از 7 تا 10 روز قبل از شروع قاعدگی بروز می کنند. نشانه های این سندروم شامل علائم فیزیکی و روحی است که به شدت فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از دلایل ایجاد آن بر هم خوردن سطح هورمون ها می تواند باشد. از خواص چای ترش در طب سنتی مکزیک برای درمان PMS و همچنین علائم یائسگی استفاده می شود. در زمان قاعدگی با احتباس آب در بدن، نفخ ایجاد می شود که با اثر ادرارآور چای ترش، این عارضه رفع می شود. چای ترش حاوی فیتواستروژن است که مانند استروژن در بدن عمل کرده و برای علائم پیش از قاعدگی و یائسگی موثر است. 

10.خواص چای ترش برای گوارش

از دیگر خواص چای ترش کمک به هضم بهتر غذا است. این اثر از طریق تقویت ترشح آنزیم ها و مواد لازم جهت هضم و تجزیه غذا در روده و معده است. بهبود هضم غذا در جلوگیری از ایجاد بیماری های گوارشی و سوء هاضمه مفید بوده و باعث افزایش کیفیت جذب مواد مغذی می شود. همچنین تحقیقات نشان داده اند که مصرف چای ترش با حرکت بهتر غذا در مسیر گوارش همراه است. این مسئله در بیماری هایی که مربوط به اختلال حرکت مواد در روده است می تواند در کنار یک رویکرد تغذیه ‌ای مناسب به بهبود علائم و پیشگیری از بیماری ‌های بعدی کمک کند.

چای ترش طبع گرم دارد یا سرد؟

اگرچه این چای بومی ایران نیست ولی محققان طب سنتی به این سوال پاسخ داده اند که آیا چای ترش طبع گرم دارد یا سرد؟ و پاسخ این است که برای چای ترش طب سنتی، طبع سرد و خشک را در نظر گرفته است. این بدان معنی است که مصرف بیش از حد آن برای افراد با مزاج سرد و خشک می تواند نامناسب باشد. با افزودن نبات یا عسل می توان طبع آن را تعدیل کرد. 

کالری چای ترش

به طور کلی، چای ترش حاوی کالری بسیار کمی است و به همین دلیل می تواند یک نوشیدنی رژیمی و بدون کافئین محسوب شود.

طرز تهیه چای ترش

طرز تهیه چای ترش بسیار آسان است. به راحتی می توانید در منزل تهیه کنید و از طعم و خواص مطلوب آن لذت ببرید. به یک فنجان آب جوشیده، یک قاشق غذاخوری از گل های خشک شده هیبیسکوس را اضافه کنید و اجازه دهید 5 دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و با عسل یا نبات بنوشید. البته برای سهولت در استفاده، چای ترش های کیسه ای با ترکیب های متفاوت در فروشگاه ها موجود است که می توانید از آن ها هم استفاده کنید.

طبع چای ترش

بهترین زمان مصرف چای ترش چه موقع است؟

اینکه چه وقت چای ترش بخوریم بستگی به هدف شما دارد، اما در کل نوشیدن آن در شروع روز و زمان بیداری بهتر است. اگر صبح ها خسته از خواب بلند می شوید و به بالا بردن انرژی نیاز دارید، روز خود را با یک فنجان چای ترش تازه شروع کنید. در حالی که چای ترش به طور طبیعی بدون کافئین است ولی طعم ترش آن باعث شروعی با نشاط در صبح می شود.

اگر از آن دسته از افراد هستید که بعد از ظهر حس افت انرژی دارید و به دلیل مختل شدن خواب با چای و قهوه نمی توانید از آن ها استفاده کنید، پیشنهاد می کنیم تا از چای ترش استفاده کنید چون بدون اینکه بر الگوی خواب تأثیر بگذارد، شما را سرحال می کند و برای بقیه روز به شما انرژی می دهد.

اعتقاد بر این است که چای ترش دارای خواص ادرارآور و هضم کننده غذاست و برای کمک به هضم می تواند بعد از غذا استفاده شود. نوشیدن آن بعد از ناهار یا شام به شما کمک کند احساس سبکی داشته باشید. اثر مدر آن خفیف است و به کاهش نفخ نیز کمک می کند.

چه میزان چای ترش باید مصرف کرد

چای ترش دمنوش خوش طعمی است که اگرچه از فواید متنوع و بدون کافئین بودن آن گفتیم اما زیاده روی در مصرف محصولات گیاهی نیز با عوارضی همراه خواهد بود. نوشیدن روزانه یک فنجان چای ترش مفید است و عوارضی به همراه ندارد. مقدار بالاتر از 4 فنجان در روز با احتمال مسمومیت و آسیب همراه است و ممکن است با برخی داروها، خصوصاً داروهای فشار خون یا دیابت تداخل داشته باشد.

مصرف چای ترش

عوارض و مضرات چای ترش

چای ترش مضرات کمی دارد اما ممکن است در برخی افراد باعث ناراحتی معده یا نفخ شود. برخی نیز ممکن است به چای ترش حساسیت داشته باشند. مهم ترین نگرانی در مصرف چای ترش از نظر تداخلات دارویی است. چای ترش با چندین دارو از جمله استامینوفن، هیدروکلروتیازید، داروهای هورمونی مانند قرص های ضد بارداری، داروهای فشار خون و قند خون احتمال تداخل دارد. مصرف بالای اشکال غلیظ شده چای ترش مثل عصاره یا پودر آن می تواند باعث آسیب به کبد شود.

افرادی که دارو مصرف می کنند یا دارای بیماری های خاص هستند باید قبل از مصرف روزانه و جلوگیری از مضرات چای ترش با پزشک مشورت کنند.

چای ترش یا هیبیسکوس یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی ها در دنیاست که علاوه بر طعم و رنگ دلپذیر، خواص کم نظیر آن در کاهش علائم سندروم متابولیک بسیار نتیجه بخش است. چای ترش خواص متعددی دارد اما کاهش فشار خون، قند و چربی قابل توجه هستند.

محدودیتی در روش مصرف این گیاه وجود ندارد و شما می توانید آن را به صورت سرد یا گرم مصرف کرده و لذت ببرید. در این مقاله در مورد اینکه چای ترش برای چی خوبه صحبت کردیم تا با فواید آن آشنا بشوید. امیدواریم از مصرف این دمکرده خوش طعم و رنگ غافل نشوید.

0
0