سرطان رحم
تعداد بازدید
13689
تعداد نظرها
47
آخرین بروزرسانی
1401/10/18

سرطان رحم چیست؟ + 7 تا از علائم سرطان رحم

علائم، تشخیص و درمان سرطان رحم

سرطان یکی از مهم ترین مشکلات در جوامع امروزی است و متاسفانه ریسک ابتلا به انواع سرطان رو به افزایش است اما به دلیل پیشرفت علم پزشکی می‌توان به موقع آن را تشخیص داد و درمان آن را شروع کرد. با وجود اینکه اکثر افراد سرطان را یک بیماری مرگ بار می‌دانند اما لزوما در همه افراد سرطان به مرگ فرد ختم نمی‌شود و بیمار می‌تواند پس از تکمیل دوره درمان مانند دیگر افراد طول عمر طبیعی خود را بگذراند. سرطان رحم یکی از انواع سرطان‌هاست که زنان را درگیر می‌کند و ممکن است در صورت بدخیم بودن و یا شروع دیر هنگام درمان به باقی بافت‌های بدن هم سرایت کند. ما در این مقاله سعی داریم شما را با جنبه‌های مختلف آن آشنا کرده و راه‌های درمان و رژیم مناسب برای سرطان رحم را در انتها بررسی کنیم.

 

سرطان رحم چیست؟

سرطان رحم در واقع زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های تشکیل دهنده بافت رحم بدون داشتن کنترل تقسیم و تکثیر شوند و بافت غیر معمول یا همان توده سرطانی را تشکیل دهند. سرطان رحم برحسب اینکه ابتدا کدام بافت رحم را درگیر کرده باشد به دو نوع مختلف تقسیم می‌شود. شایع ترین نوع آن سرطان آندومتر (آندومتریوم در واقع همان بافت پوشاننده داخل رحم) است که حدود 95 درصد افراد درگیر سرطان رحم را شامل می‌شود و نوع نادر تر آن ، سرطانی شدن بافت عضلانی رحم یا همان میومتر است. همه زنان در معرض ریسک ابتلا به سرطان رحم هستند اما احتمال بروز آن در افرادی که سابقه خانوادگی دارند و یا در دوران پس از یائسگی هستند بیشتر است. اگر ریسک بالایی برای ابتلا به سرطان رحم دارید و بابت این قضیه نگران هستید و نمی‌دانید علائم سرطان رحم چیست؟ حتما بخش بعدی را به دقت مطالعه کنید.


پیشنهاد می شود با علائم خشکی واژن و راهکار های درمان خشکی واژن آشنا شوید.

سرطان رحم چیست

علائم سرطان رحم چییست؟

مهم ترین علامت سرطان رحم داشتن خونریزی‌های غیر معمول خصوصا در دوران پس از یائسگی است اما ممکن است علائم زیر هم در افراد درگیر با سرطان رحم مشاهده شود. علائم سرطان رحم شامل :

  1. داشتن خونریزی واژینال پس از اتمام قاعدگی و بین دو دوره قاعدگی
  2. خونریزی‌های زیاد تر از قبل در زمان قاعدگی
  3. قطع نشدن خونریزی در طول ماه
  4. داشتن ترشحات آبکی با بوی نامطبوع
  5. تغییر در عادات اجابت مزاج و احساس تخلیه نشدن کامل در زمان دفع ادرار
  6. کاهش وزن ناگهانی و بدون دلیل مشخص
  7. داشتن دل درد در ناحیه رحم و تخمدان‌ها   


البته ممکن است داشتن علائم بالا لزوما نشان دهنده سرطان رحم نباشد به همین دلیل تنها راه پیدا کردن اطمینان در این زمینه مراجعه به پزشک و انجام معاینات لازم است.

توصیه می شود حتما با انواع عفونت های زنانه و راه های درمان عفونت زنان آشنا شوید.

 

روش‌های تشخیص سرطان رحم

اگر شما هرکدام از علائم سرطان رحم را تجربه کردید و یا در خانواده سابقه ابتلا به آن را دارید و نسبت به ابتلای خود نگران هستید بهترین کار مشورت با پزشک است. پزشک متخصص با انجام اقدامات و معاینات لازم می‌تواند به خوبی از وجود سرطان رحم مطلع شود. تعدادی از این راهکارهای تشخیصی را می‌توانید در ادامه مشاهده کنید.

1.     معاینه فیزیکی رحم

در مرحله ابتدایی پزشک می‌بایست تورم رحم شما را بررسی کند. به این منظور ابتدا یک دست خود را بر روی شکم و رحم می گذارد و با دست دیگر دو انگشت را در واژن قرار می‌دهد و یا اینکار را به وسیله اسپکولوم انجام داده و و دیواره‌های واژن را از هم جدا می‌کند.

 

2.     سونوگرافی لگن

در این سونوگرافی تصویر دقیقی از رحم و تخمدان‌ها قابل مشاهده است و می‌تواند حضور هرگونه توده متراکم را تشخیص داد. اگر پزشک مورد مشکوکی مشاهده کرد اصولا بیوپسی و نمونه برداری را در مرحله بعد پیشنهاد می‌دهد.

 

3.     سونوگرافی شکم

برای این منظور باید قبل از انجام سونوگرافی مقدار زیادی مایعات بنوشید تا مثانه شما پر شود در این صورت به صورت واضح تری می‌تواند رحم را در سونوگرافی بررسی کرد.

 

4.     سونوگرافی ترانس واژینال

در این روش مبدل دستگاه را به داخل واژن وارد کرده و به صورت دقیق از رحم عکس برداری می‌کنند.

 

5.     بیوپسی و نمونه برداری از آندومتر

برای نمونه برداری از رحم پزشک یک لوله بلند و نازک را به درون رحم شما وارد و به آرامی از پوشش سلول‌های داخل رحم نمونه برداری می­کند. سلول‌های جدا شده به آزمایشگاه ارسال می شود تا سرطانی بودن یا نبودن آن را تشخیص دهد. ممکن است در هنگام انجام این عمل دردی مشابه درد قاعدگی را احساس کنید که در این صورت ممکن است پزشک قبل از عمل از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن را توصیه کند.

 

6.     آزمایشات خون و ادرار

با استفاده از انجام آزمایشات خون می‌توان فاکتورهای التهابی مختلفی که با پیشرفت سرطان ارتباط دارند را اندازه گیری کرد و متوجه سطح سلامت عمومی فرد شد تا بتوان با اطلاعات کامل تری به درمان بیمار پرداخت.


پیشنهاد می شود با علائم آلزایمر و راه های پیشگیری و درمان آلزایمر آشنا شوید.

 تشخیص سرطان رحم

راه‌های درمان سرطان رحم چیست؟

اگر سرطان رحم تشخیص داده شد بسته به اینکه تا چه حد پیشرفته باشد و یا اینکه به دیگر بافت‌ها سرایت کرده است یا نه راه درمانی مناسب برای آن انتخاب می‌شود. پزشکان اصولا از یک یا ترکیبی از راه‌هکارهای زیر برای درمان سرطان رحم استفاده می‌کنند.

1.     جراحی هیسترکتومی

اصولا پزشکان برای درمان سرطان رحم به سراغ انجام عمل‌ جراحی هیسترکتومی می‌روند. در این نوع جراحی رحم به صورت کامل از بدن خارج می‌شود. به دلیل اینکه تخمدان‌ها استروژن تولید می‌کنند و هورمون استروژن رشد مجدد سرطان را تحریک می‌کند بنابراین بهتر است تخمدان‌ها هم همراه با رحم خارج شوند. همچنین اگر سرطان به بافت‌های دیگری در بدن گسترش یافته باشد جراح توده سرطانی و یا گره لنفاوی درگیر را هم برمی­دارد. اگر هنوز یائسه نشده باشید بعد از این عمل جراحی علائم یائسگی را تجربه خواهید کرد و برای تسریع در روند بهبود ممکن است به شما توصیه شود که از انجام کارهایی مانند بلند کردن اجسام سنگین و یا داشتن رابطه جنسی در دوره بعد از عمل اجتناب کنید.

 

2.     شیمی درمانی

اگر بعد از عمل جراحی پزشک نتوانسته باشد به صورت کامل توده‌های سرطانی را خارج کند می‌توان از داروهای شیمی درمانی برای از بین بردن توده‌های باقی مانده استفاده کرد. این داروها ممکن است به صورت قرص و یا تزریق داخل رگی و یا ترکیبی از هر دو نوع تجویز شوند. داروهای شیمی درمانی با اثر بر سلول‌های سرطانی باعث توقف چرخه تقسیم سلولی و از بین بردن آن‌ها خواهند شد و به دلیل اینکه ممکن است بر سلول‌های سالم هم همین اثر را داشته باشند عوارض جانبی زیادی را به دنبال دارند.

 

3.     رادیو تراپی

در این روش با استفاده از تاباندن امواج بر روی بافت سرطانی ، سلول‌ها را از بین برده و یا چرخه تقسیم سلولی آن‌ها را متوقف می‌کنند. در بیشتر مواقع از شیمی درمانی و رادیو تراپی به صورت ترکیبی استفاده می شود.

 

راه‌های پیشگیری از سرطان رحم

به طور کلی روش قطعی برای پیشگیری از سرطان رحم شناخته نشده است اما شاید بتوان با رعایت چند نکته ساده ریسک ابتلا به آن را کاهش داد. یکی از مهم ترین مواردی که به صورت کلی برای کاهش ریسک ابتلا به انواع سرطان مفید است داشتن وزن و سطح فعالیت فیزیکی مناسب است. از طرفی برخی تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف قرص‌های ضد بارداری خوراکی می‌تواند با ابتلا به سرطان رحم رابطه عکس داشته باشد اما مصرف این قرص‌ها برای همه مناسب نیست و در برخی افراد ممکن است باعث ایجاد کیست سینه و یا حتی سرطان سینه بشود.


پیشنهاد می شود با علائم سنگ کلیه و راه های دفع سنگ کلیه آشنا شوید.

پیشگیری از سرطان رحم

خوراکی‌های مفید برای سرطان رحم

شاید مواد غذایی نتوانند به تنهایی به درمان سرطان رحم کمک کنند اما مسلما داشتن تغذیه مناسب برای سرطان رحم می‌تواند برای کاهش عوارض ناشی از پیشرفت سرطان و داروهای مصرفی مفید باشد و همچنین می‌تواند احتمال عود مجدد سرطان را کاهش دهد. مواد غذایی که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت از خواص ضد سرطانی خوبی برخوردار هستند.

1.     سبزیجات چلیپایی و دارای برگ سبز تیره

سبزیجات چلیپایی در واقع همان خانواده کلم هستند که شامل کلم برگ، کلم قرمز، گل کلم و ... می‌شوند. همچنین از سبزیجات دارای برگ سبز تیره‌ هم می‌توان به اسفناج، کلم بروکلی و جعفری اشاره کرد. برای استفاده بهتر از خواص این سبزیجات بهتر است از آن‌ها به صورت خام و تازه استفاده شود چون در صورت پخته شدن بسیاری از ویتامین‌ها و آنتی اکسیدان‌های خود را بر اثر حرارت از دست می‌دهند.

 

2.     انواع توت‌ها

توت‌ها بسیاری از فیتوکمیکال‌های ضد سرطانی را در خود دارند و می‌توانند در درمان سرطان رحم و تخمدان کمک کننده باشند. می‌توانید از توت فرنگی، بلوبری، توت سفید یا قرمز و زغال اخته در انواع دسرها و میان وعده‌های خود استفاده کنید.


3.     گوجه فرنگی

گوجه فرنگی به دلیل رنگ قرمزی که دارد سرشار از لیکوپن است و لیکوپن هم به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی و ترکیب ضد سرطان شناخته شده است. سعی کنید از انواع گوجه فرنگی‌های کوچک استفاده کنید و اگر داخل گوجه بخش‌های سفید رنگ و برفکی مشاهده کردید حتما آن قسمت‌ها را جدا کرده و دور بریزید.

 

4.     سیر

سیر از دیر باز به عنوان یک ترکیب ضد سرطان شناخته شده بوده و همچنان هم محققان بر این باور هستند که می‌تواند با عوامل سرطانی مبارزه کرده و در بیماران دارای سرطان‌های معده و روده توانسته رشد سلول‌های سرطانی را کند تر کند.


5.     چای سبز

این چای سرشار از انواع آنتی اکسیدان‌هایی است که می‌توانند با رادیکال‌های آزاد و فاکتورهای التهابی مربوط به سرطان مبارزه کنند.


پیشنهاد می شود با راهکار های درمان زگیل تناسلی آشنا شوید.

 

برای سرطان رحم چی بخوریم

خوراکی‌های مضر برای سرطان رحم

برخی از مواد غذایی ممکن است به دلیل افزایش التهاب در بدن باعث آسیب و رشد بیشتر سلول‌های سرطانی شود و یا برخی دیگر از مواد غذایی می‌توانند باعث تشدید عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی یا سرطان گردند:

  1. گوشت قرمز
  2. لبنیات خصوصا انواع پرچرب
  3. مواد غذایی دارای درصد بالای چربی اشباع و ترانس مانند روغن‌های جامد و چربی‌های حیوانی
  4. خوراکی‌های دارای محتوای بالای قند و شکر
  5. نوشیدنی‌ها و مشروبات الکلی


درمان سرطان رحم از نظر طب سنتی و طب اسلامی

خوشبختانه برای درمان سرطان رحم هم طب سنتی به کمک طب نوین آمده و می‌تواند کمک خوبی برای تسریع روند درمان داشته باشد. در ادامه تعدادی از داروهای گیاهی مفید برای درمان سرطان رحم را معرفی خواهیم کرد.

  1. رزماری: رزماری از دسته گیاهانی است که می‌تواند به تنظیم هورمون‌ها کمک کند و از این طریق سرطان‌های مربوطه مانند سینه و رحم را درمان کند. این گیاه حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی مختلفی است که برای کاهش التهاب بدن بیمار می‌تواند بسیار موثر باشد. برای استفاده از این گیاه می‌توانید دم کرده آن را بنوشید و یا از روغن آن برای ماساژ شکم خود در نواحی رحم و تخمدان‌ها استفاده کنید.
  2. جعفری : این گیاه حاوی ترکیباتی است که از رگ زایی در کنار تومور سرطانی جلوگیری کرده و از این طریق به درمان سرطان رحم کمک می‌کند.
  3. زردچوبه : این ادویه مهم شامل ماده‌ای به نام کورکومین است که می‌تواند با القای مرگ سلولی سلول‌های سرطانی و جلوگیری از متاستاز و گسترش آن‌ها به بافت‌های دیگر از پیشرفت سرطان جلوگیری کند.
  4. پونه کوهی : این گیاه یکی دیگر از مواردی است که با داشتن ترکیباتی مانند کوئرستین از رشد و نمو سلول‌های سرطانی جلوگیری کرده و باعث کاهش التهاب بدن بیمار می‌شود.
  5. دارچین : این ادویه از دیرباز مانند یک دارو برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شده است. امروزه هم خواص ضد سرطانی در آن دیده شده و توصیه می‌شود حتما روزانه از پودر یا چوب دارچین به عنوان طعم دهنده غذا یا موارد دیگر استفاده شود.


پیشنهاد می شود با علائم فشار خون بالا و راه های درمان فشار خون بالا آشنا شوید.

0
0