چای ماچا نوعی چای سبز است که از گیاه Camellia sinensis به دست می آید و به رنگ سبز درخشان خود شناخته می شود. طعم و عطر منحصر به فرد ماچا موجب محبوبیت آن در کافه ها شده است به طوری که به صورت شات، لاته، چای و دسر عرضه می شود و این چای خواص آنتی اکسیدانی فراوانی دارد و بیشتر مواد مغذی موجود در برگ های چای را حفظ می کند.
چای سبز به دلیل تأثیر مثبتش در کاهش وزن، به طور معمول در مکمل ها و رژیم های لاغری مورد استفاده قرار می گیرد. به نظر می رسد لاغری با چای ماچا از طریق افزایش متابولیسم و چربی سوزی باشد. در این مقاله بیشتر به معرفی چای ماچا و خواص آن در لاغری خواهیم پرداخت.
خواص چای ماچا برای لاغری
ماچا سرشار از کافئین و کاتچین است. کاتچین، یک نوع آنتی اکسیدان، ممکن است از آسیب سلولی جلوگیری کرده و خطر ابتلا به برخی بیماری ها را کاهش دهد. برخی مطالعات نشان می دهند که کافئین موجود در ماچا می تواند تأثیرات متوسطی بر کاهش وزن داشته باشد.
علاوه بر این، خاصیت ضد التهابی ماچا می تواند به تسریع روند لاغری و چربی سوزی کمک کند و با پیشگیری از بروز برخی بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و دیابت، سلامت فرد را ارتقاء بخشد.
تحقیقات اخیر بیشتر بر خواص چای ماچا برای لاغری متمرکز شده اند اما از آنجا که ماچا نیز از همان گیاه چای سبز به دست می آید و ترکیبات مشابهی دارد، می تواند به کاهش شاخص توده بدنی (BMI) کمک کند. پیروی از یک رژیم لاغری مناسب، انجام ورزش منظم و مصرف حداکثر نیم گرم چای سبز در روز به مدت 12 هفته می تواند منجر به کاهش وزن شود.
مطلب پیشنهادی جهت مطالعه: پروبیوتیک برای لاغری
تاثیر چای ماچا بر روی لاغری از طریق چند روش است که در ادامه معرفی می کنیم.
- افزایش متابولیسم: به دلیل دارا بودن کافئین می تواند سطح سوخت و ساز را در بدن افزایش دهد. هرچه سرعت متابولیسم در بدن بیشتر باشد بدن برای تامین انرژی از منابع ذخیره شده چربی استفاده می کند و به همین دلیل وزن کاهش می یابد.
- کاهش اشتها: به دلیل خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی می تواند به تنظیم هورمون ها و سیگنال های سیری و گرسنگی کمک کرده و از این طریق اشتها را کنترل کند. تنظیم اشتها نقش بسزایی در کنترل وزن دارد.
- کنترل قند خون: تحقیقات نشان داده اند که ماچا در کنترل قند خون موثر است. با حفظ قند خون در محدوده نرمال، از افزایش ناگهانی قند خون و به تبع آن افت قند خون و احساس گرسنگی ممانعت حاصل می شود. هرچه سطح قند خون پایدارتر باشد، تنظیم وزن آسان تر خواهد شد.
- انرژی بیشتر: ماچا به دلیل داشتن کافئین انرژی شما را افزایش می دهد. با داشتن انرژی کافی و جلوگیری از خستگی شما برای فعالیت بدنی و ورزش انرژی کافی خواهید داشت و از این طریق نیز به کاهش وزن کمک خواهید کرد.
- کاهش استرس: ماچا حاوی ال-تیانین است که این ماده در رفع استرس و تنش موثر است. با کاهش سطح استرس فرد از پرخوری ناشی از استرس و اثرات هورمون کورتیزول مصون خواهد بود.
مطلب پیشنهادی جهت مطالعه: خواص عرق نعناع
میزان کالری موجود در چای ماچا
نصف قاشق چایخوری از پودر ماچا حاوی ارزش غذایی زیر است:
- کالری: 3.2 کیلوکالری
- پروتئین: 0.31 گرم
- چربی: 0.055 گرم
- کربوهیدرات: 0.39 گرم
همانطور که ملاحظه می کنید کالری چای ماچا ناچیز است اما همین مقدار دارای اثرات سلامت بخش گسترده ای است. در صورتی که ماچا به صورت لاته یا دسر سرو شود، به دلیل دارا بودن سایر مواد می تواند کالری بیشتری داشته باشد.
آشنایی با طبع چای ماچا
مستندات علمی در مورد طبع چای ماچا بسیار محدود است اما می توان گفت خانواده چای سبز و ماچا دارای طبع سرد هستند و به همین دلیل بهتر است با مواد طبع گرم همراه شوند.
طرز تهیه چای ماچا برای استفاده لاغری
طرز تهیه چای ماچا در رژیم لاغری به این شکل است که دمنوش ساده آن را بدون افزودنی های حاوی کالری مانند شیر یا شکر باید مصرف کنید. برای تهیه دمنوش، ابتدا یک لیوان آب جوشیده آماده کنید. سپس 1 قاشق چایخوری پودر ماچا را به آن اضافه کنید. پودر را به خوبی در آب گرم هم بزنید تا کاملاً حل شود و کف کند. حالا می توانید دمنوش ماچا را نوش جان کنید.
زمان صحیح مصرف چای ماچا
محدودیتی برای زمان نوشیدن چای ماچا وجود ندارد اما به دلیل محتوای کافئین ممکن است خواب شما را مختل کند. به همین خاطر، توصیه می شود که در ساعات نزدیک به خواب از آن استفاده نکنید تا خواب آرامی داشته باشید.
برای هدف لاغری، زمان مصرف چای ماچا بهتر است نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی یا فعالیت بدنی باشد. این کار به کنترل اشتها و افزایش چربی سوزی در بدن کمک می کند. نحوه مصرف چای ماچا بسته به ذائقه شما می تواند با لیموی تازه، شیرین کننده طبیعی مانند عسل یا به تنهایی باشد. توجه داشته باشید که در مصرف آن زیاده روی نکنید.
با ماچا چند کیلو لاغر می شویم؟
تأثیر ماچا به تنهایی در لاغری محسوس نیست و ضروری است که ابتدا رژیم غذایی و فعالیت بدنی تنظیم شوند. در کنار رعایت رژیم و انجام ورزش می توانید از خاصیت چربی سوز ماچا بهره مند شوید. در این شرایط، ماچا به تسریع کاهش وزن و حفظ سلامت بدن کمک خواهد کرد. بنابراین، نمی توان یک محدوده وزنی مشخص تعیین کرد و ادعا کرد که ماچا قادر به کاهش وزن به میزان مشخصی است.
مطلب پیشنهادی جهت مطالعه: خواص گیاه گزنه
عوارض استفاده زیاد چای ماچا
با وجود مزایای بالقوه ماچا برای سلامتی، بهترین رویکرد مصرف آن در حد اعتدال است.
ماچا به دلیل محتوای بالای کافئین، نسبت به چای سبز اثرات قوی تری دارد و ممکن است برای برخی افراد عوارضی مانند افزایش ضربان قلب و بی خوابی ایجاد کند.
این نوشیدنی همچنین حاوی کاتچین است که مصرف زیاد آن می تواند عوارضی برای کبد به همراه داشته باشد. با این حال، مقادیر کم و معمول آن به عنوان یک نوشیدنی مشکلی ایجاد نمی کند. تحقیقات نشان می دهد که مصرف ۳۳۸ میلی گرم کاتچین در روز برای بزرگسالان بی خطر است. این مقدار معادل ۴ گرم ماچا یا ۲ قاشق چای خوری سرخالی در طول روز است.
به دلیل صنعتی شدن کشاورزی در بسیاری از مناطق جهان، برگ های ماچا ممکن است در معرض آلاینده هایی مانند آفت کش ها، مواد شیمیایی و حتی آرسنیک قرار بگیرند. بنابراین، بهتر است به دنبال انواع ارگانیک و استاندارد آن باشید تا خطر ناخالصی ها را کاهش دهید.
نوشیدن مقادیر زیاد ماچا ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد، لذا توصیه می شود حداکثر یک یا دو فنجان در روز مصرف کنید.
چای ماچا نه تنها یک نوشیدنی خوشمزه و معطر است، بلکه با خواص فوق العاده اش می تواند به بهبود سلامت جسم و روح کمک کند. این چای غنی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد مغذی است که می تواند انرژی شما را افزایش دهد و حتی تمرکز را بهبود بخشد. با این حال، مانند هر ماده غذایی دیگر، مصرف آن باید در حد اعتدال باشد تا از عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود.
با انتخاب ماچای ارگانیک و با کیفیت، می توانید از طعم و خواص بی نظیر آن بهره مند شوید. چه به عنوان یک نوشیدنی آرامش بخش در طول روز و چه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، ماچا می تواند یک انتخاب عالی باشد.