چای کوهی
تعداد بازدید
287
تعداد نظرها
2
آخرین بروزرسانی
1403/07/14

آشنایی با خواص چای کوهی معجزه سلامتی بدن

چای کوهی چیست؟

چای کوهی (Stachys lavandulifolia) خود یک گیاه ویژه است که از اعماق کوهستان ها و دشت های بکر به فرهنگ های مختلف وارد شده و با طعم و عطر دلنشین خود محبوبیت کسب کرده است. این نوشیدنی با طیف گسترده ای از خواص درمانی از دیرباز در طب سنتی جایگاه ویژه ای داشته است و امروزه نیز مورد توجه محققین است.

این گیاه با ارزش نه تنها برای یک بخش خاص از بدن، بلکه برای چندین اندام و سیستم‌ های مختلف بدن مفید است. به دلیل ویژگی‌ های ضد التهابی و آنتی‌ اکسیدانی، چای کوهی می ‌تواند تأثیرات مثبتی بر عملکردهای گوناگون بدن داشته باشد. تجمع رادیکال ‌های آزاد در هر نقطه‌ ای از بدن می ‌تواند منجر به آسیب‌ های جدی شود و چای کوهی با خاصیت خنثی ‌کنندگی خود در این زمینه بسیار مؤثر خواهد بود.

از جمله اثرات ویژه این دمنوش می ‌توان به بهبود سلامت کبد، تقویت سیستم گوارش و تسکین اعصاب اشاره کرد. همچنین این چای می ‌تواند در کاهش مشکلات مربوط به سلامتی زنان مانند اختلالات قاعدگی کمک کند. علاوه بر خواص درمانی، نوشیدن چای کوهی به ‌عنوان یک دمنوش خوش ‌طعم و دلپذیر، می ‌تواند به راحتی به برنامه روزانه شما اضافه شود.

از دیگر نام های معروف آن توکلیجه، پشمینه یا چای پشمی بوده و دارای گل های پنبه مانند و مایل به بنفش است. خاصیت ضد اضطراب و آرام بخشی، شاخص ترین ویژگی چای کوهی است اما برای سایر موارد مانند تب، التهاب، اسپاسم و بیماری های عفونی نیز استفاده می شود. در این مقاله از خواص چای کوهی صحبت خواهیم کرد.

خواص چای کوهی چیست؟

ابتدا به سراغ این برویم که چای کوهی برای چی خوبه؟ این گیاه حاوی فلاونوئیدها، ساپونین ها و بسیاری از مواد دیگر است که به طور سنتی برای درمان سرماخوردگی، تقویت قلب و اعصاب، انواع اختلالات پوستی، بیماری های عفونی و التهابی استفاده می شود.

مصرف چای کوهی پشمکی برای رفع اسپاسم، درد، شوره سر، تب، زخم معده و افزایش ادرار هم توصیه می شود. خاصیت آنتی اکسیدان آن در جلوگیری از سرطان موثر است.

در ادامه با جزئیات بیش تری در مورد اینکه خواص چای کوهی چیست توضیح می دهیم.

خواص چای کوهی

1.خواص چای کوهی برای کبد

در مورد اثرات مثبت و خواص چای کوهی برای کبد اطلاعات زیادی در دست نیست. اما ممکن است از طریق فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی بتواند در سلامت کبد نقش داشته باشد. استفاده از عصاره چای کوهی در مقادیر بالا با سمیّت کبد همراه است.

با مصرف بالای اشکال تغلیظ شده این گیاه سطح آنزیم های کبدی افزایش پیدا کرده و به بافت کبد آسیب وارد می شود. به همین دلیل افرادی که مقادیر زیادی از این گیاه را به صورت های مختلف مصرف می کنند، باید مراقب باشند.

2.خواص چای کوهی برای رحم

خواص چای کوهی برای رحم عبارت است از: القاء کننده قاعدگی، سقط آور، کاهش دهنده شدت و مدت درد در قاعدگی. چای کوهی حاوی ترکیبات استروژنیک است که با مصرف آن، عملکرد استروژن در بدن کاهش یافته و این ویژگی برای زنان مبتلا به کیست تخمدان یا تنبلی تخمدان مفید است.

این خاصیت به محتوای فلاونوئید گیاه و عمدتاً به آپیژنین نسبت داده می شود و اگرچه از نظر طب سنتی نیز این گیاه برای تقویت و تنظیم رحم مناسب است اما استفاده از مقادیر بالای آن در زنان باردار با خطر سقط همراه است چون باعث نارسایی در رشد جنین و در نتیجه سقط آن می شود.

3.خواص چای کوهی برای لاغری

تحقیقات در زمینه خواص چای کوهی برای لاغری نشان می دهد که برخی از گونه های این گیاه با اثر روی ژن های مربوط به متابولیسم چربی ها، از تجمع چربی در نواحی مختلف بدن جلوگیری کرده و به این ترتیب باعث لاغری می شوند. از طرف دیگر، برخی از گونه ها باعث افزایش اشتها می گردند. تحقیقات بیشتری در این مورد در حال انجام است. البته چای ترش کوهی نیز در لاغری موثر است.

همچنین خاصیت ضد التهابی چای کوهی و غنی بودن از آنتی اکسیدان ها می تواند روند کاهش وزن را تسریع کند. مصرف دمنوش چای کوهی همراه با یک رژیم کم کالری می تواند نتیجه بهتری در رسیدن به وزن هدف داشته باشد.

همچنین به دلیل آرام بخش بودن، این گیاه باعث رفع استرس مزمن شده که تاثیر بسزایی در کاهش چاقی شکمی دارد. استرس مداوم به دلیل ترشح هورمون استرس (کورتیزول)، باعث چاقی شکمی می گردد.

توصیه می شود تا برای آشنایی بیشتر برای لاغری، با خواص دانه چیا برای لاغری بیشتر آشنا شوید.

معجزه چای کوهی

4.خواص چای کوهی برای جوش صورت و پوست

چای کوهی با اثرات ضد التهابی و ضد میکروبی از ایجاد جوش های صورت جلوگیری می کند. التهاب نقش مهمی در ایجاد جوش دارد و به همین دلیل می توان از خواص چای کوهی برای جوش صورت استفاده کرد. به علاوه از طریق مبارزه با عفونت به بهبود زخم نیز کمک می کند.

لازم به ذکر است که روغن بادام نیز از خواص خوبی برای پوست برخوردار است و تاثیر خوبی برای سلامت پوست شما می گذارد.

5.خواص چای کوهی برای قاعدگی

چای کوهی برای قاعدگی تخصصی تر عمل می کند. دیسمنوره که به دردهای زمان قاعدگی گفته می شود یکی از مسائل شایع برای دختران و زنان جوان است. استفاده از چای کوهی در این زمان از طریق کاهش انقباضات رحم به کاهش درد، خستگی، تهوع و استفراغ کمک می کند.

این اثر به حدی موثر است که می تواند یک درمان کمکی یا یک جایگزین برای مسکن ها باشد که عوارض جانبی کمتری دارد. همچنین در افرادی که دچار قطع قاعدگی شده اند، به تنظیم زمان پریود کمک می نماید.

6.خواص چای کوهی برای زنان

به نظر می رسد خواص چای کوهی پشمی برای زنان بیش تر از مردان باشد. چای کوهی تقویت کننده رحم است و با خاصیت ضد باکتری برای عفونت های زنان و ترشحات رحم مفید است. خاصیت آرام بخشی آن می تواند از اضطراب و استرس جلوگیری کند.

چای کوهی برای پریود شدن زنانی که دچار قطع قاعدگی شده اند کمک کننده است. پونه کوهی نیز خاصیت قاعده آور داشته و به همین دلیل چای پونه کوهی در بارداری منع مصرف دارد.

7.خواص چای کوهی برای مردان

اثرات آرام بخشی و تنظیم کننده خواب برای مردانی که به دلیل مشغله زیاد، استرس بالایی را تحمل می کنند، مفید است. به علاوه ضد التهاب بودن آن از انواع بیماری های التهابی پیشگیری می کند. ترکیبات آنتی اکسیدان آن در بهبود باروری مردان می تواند اثر گذار باشد. ممکن است خواص چای کوهی برای مردان کمتر از زنان به نظر برسد ولی این دلیلی برای مصرف نکردن آن نیست.

چای کوهی برای سلامتی

8.خواص چای کوهی برای فشار خون

جوشانده چای کوهی برای تنظیم فشار خون بالا نیز استفاده می شود. از انواع گونه های آن برای تقویت گردش خون و پایین آوردن فشار استفاده می شود. انواع دیگر چای کوهی مانند چای ترش درمان خوبی برای کاهش فشار خون است.

9.خواص چای کوهی برای بهبود کیفیت خواب

بی خوابی یکی از نگرانی های عمده در سراسر جهان است. در ایران به دلیل تنوع گیاهان دارویی، اکثر افراد از دمنوش های گیاهی برای القای خواب استفاده می کنند. در گذشته بیش تر از خاصیت آرام بخشی چای کوهی برای مشکلات خواب استفاده می شد.

تحقیقات اخیر نیز صحت این موضوع را تایید کرده و نشان داده اند که اگر با خوابیدن مشکل دارید می توانید قبل از خواب یک فنجان چای کوهی مصرف کرده و از اثرات خواب آور آن استفاده کنید. تحقیقات نشان داده اند که این چای طول مدت خواب را تا حدود 40 درصد افزایش می دهد.

10.خواص چای کوهی برای افسردگی

شاید تعجب کنید اما چای کوهی می تواند در درمان افسردگی نیز استفاده شود. در گذشته از خواص چای کوهی برای تقویت اعصاب استفاده می کردند. در مقایسه با داروهای ضد افسردگی، مصرف دمنوش چای کوهی با عوارض بسیار کمتری همراه است. پس اگر احساس بی حوصلگی دارید، دمنوش این گیاه می تواند برای شما مفید بوده و حس بهتری به شما بدهد.

11.خواص چای کوهی برای دستگاه گوارش

چای کوهی تقویت کننده معده است و در پیشگیری از زخم معده ناشی از مصرف الکل مورد استفاده قرار گرفته است. به علاوه دمکرده چای کوهی برای التهاب معده و دل درد مفید است و می تواند ترشح اسید معده را نیز تنظیم کند.

دمنوش پونه کوهی نیز در درمان مشکلات گوارشی تایید شده است و با خاصیت شل کنندگی انقباضات گوارشی باعث رفع دل درد و نفخ می شود. گفته می شود، چای کوهی اسهال ناشی از عوامل عصبی را هم بهبود می بخشد.

چای کوهی دم کرده

چای کوهی چه طبعی دارد؟

اگر سوال دارید که چای کوهی چه طبعی دارد؟ باید گفت که طبع پشمینه گرم و خشك است و به همین دلیل برای بیماری هایی ناشی از طبع سرد بخصوص برای بيماري هاى روماتيسمى و درد مفاصل مفید است.

کالری چای کوهی

چای کوهی کالری خیلی جزئی دارد و به همین دلیل به راحتی می توانید از آن استفاده کنید.

عوارض و مضرات چای کوهی چیست؟

در چند مورد باید از این دمنوش پرهیز یا با احتیاط مصرف کرد. به دلیل افزایش احتمال سقط، زنان باردار باید از مصرف آن پرهیز کنند. مصرف زیاد و مکرر چای کوهی با آسیب به کبد همراه است. در موارد دیگر، گزارشی در مورد مضرات چای کوهی برای مردان یا زنان در دسترس نیست اما اگر به محصولات گیاهی حساسیت دارید، بهتر است با احتیاط مصرف کنید.

چای کوهی را چگونه دم کنیم؟

دم کردن آن بسیار راحت است، کافی است ۱ تا ۲ قاشق چای کوهی را در آب جوش ریخته و بگذارید ۵ تا 10 دقیقه دم بکشد. پس از آن چای را صاف کنید. می توانید این چای شگفت انگیز را با عسل یا لیمو بنوشید.

بهترین زمان مصرف چای کوهی

محدودیتی برای زمان مصرف چای کوهی وجود ندارد اما اگر روز پر استرسی دارید، بهتر است این چای را در صبح برای صبحانه بنوشید تا روز خود را بدون استرس شروع کنید. اگر هم روز سخت و پر کاری داشتید، می توانید چند ساعت قبل از خواب این چای را بنوشید تا خواب بهتری داشته باشید.

چای پشمینه یا توکلیجه در گذشته به عنوان تسکین دهنده مشکلات عصبی مصرف می شده است. به دلیل اثرات ویژه آن محققان نیز به بررسی خواص این گیاه پرداخته اند و تاکنون اثرات ویژه چای کوهی برای پریود شدن و مشکلات قاعدگی نشان داده شده است.

0
0