راهکار های تقویت حافظه+7 معجزه تقویت حافظه
حافظه ما بخشی جدا نشدنی از زندگی و هویت ماست. حافظه در واقع مسئول یادگیری، حفظ و پردازش اطلاعاتی است که ما هر روز با آنها در تعامل هستیم. متاسفانه با افزایش سن قدرت مغز و حافظه کاهش پیدا میکند و ادامه این روند میتواند در سنین سالمندی باعث ایجاد زوال عقلی یا آلزایمر شود. برای همین جلوگیری از بروز چنین اتفاقی دغدغه بسیاری از افراد است خصوصا آنهایی که در سنین میانسالی قرار دارند.
خوشبختانه مغز انسان قابلیتهای متنوع و مثبتی دارد و ظرفیت آن تا آخر عمر میتواند گسترش یابد، یعنی اینکه مغز مانند یک محفظه پلاستیکی با قابلیت انعطاف است و بسته به روش زندگی شما ظرفیت آن میتواند بیشتر یا کمتر شود. ما در این مقاله سعی داریم راهکارهای مفید برای تقویت حافظه و هوش را بررسی کنیم پس تا آخر با ما همراه باشید.
برای تقویت حافظه چیکار کنیم؟
1. سعی کنید همیشه در حال یادگیری باشید
حافظهی انسان مانند یک ماهیچه است. شاید این تشبیه کمی عجیب به نظر برسد اما شباهت این دو در این است که هر چقدر شما با عضلات خود کار کنید آن عضله قدرتمند تر خواهد شد ولی اگر از آن استفاده نکنید به مرور تحلیل رفته و ضعیف تر میشود. مغز انسان هم به همین شکل است هر قدر که شما از آن برای یادگیری مفاهیم یا مهارتهای جدید استفاده کنید حافظه قوی تری خواهید داشت. برای همین شما باید سعی کنید مدام مغز خود را به چالش بکشید و برای این کار میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
- آموزش یک زبان جدید را شروع کنید
- بازیهای فکری مانند سودوکو انجام دهید
- حرکات ورزشی جدید را آموزش ببینید
- یک ساز جدید را یاد بگیرید
پیشنهاد می شود با علائم آلزایمر و راه های پیشگیری و درمان آلزایمر آشنا شوید.
2. مرور دوباره را فراموش نکنید
زمانی که شما یک مفهوم یا مهارت تازه را یاد میگیرید و یا حتی یک کلمه یا جملهی جدید را به خاطر میسپارید، در واقع یک ارتباط جدید بین نورونهای مغز شما ایجاد میشود. در صورتی که شما باز هم این مفاهیم جدید را مرور کنید با هر بار مرور این ارتباط تازه تشکیل شده تقویت میشود.
3.برای یادآوری مطالب سریع به سراغ گوگل نروید
پیشرفت تکنولوژی علاوه بر کمک به راحت تر کردن زندگی انسان تاثیرات منفی زیادی را هم برای او به دنبال داشته است. یکی از این اثرات منفی تضعیف حافظه است. اگر هر زمانی که شما در یادآوری مطلبی مشکل دارید سریع برای رسیدن به پاسخ سراغ راحت ترین راه یعنی گوگل یا اینترنت بروید مغز شما به این وضعیت عادت کرده و کم کار و تنبل میشود. بنابراین سعی کنید تا جایی که امکان دارد برای یاد آوری مسائل به حافظهی خود فشار بیاورید و خیلی سریع به سراغ گوگل و راههای میان بر نروید.
4. ساعات خواب خود را تنظیم کنید
زمانی که خواب هستید فقط بخش کمی از مغز شما فعال است. ملسما مانند هر عضو و اندام دیگری داشتن استراحت مناسب برای بازدهی خوب در طول روز ضروری است. محققان توصیه کردهاند که خواب منظم در ساعات خاصی از شبانه روز به تقویت حافظه کمک خوبی میکند. بنابراین سعی کنید در ساعات مشخصی از شب به خواب بروید و در ساعت ثابتی هم برای صبح روز بعد بیدار شوید.
5. ورزش کنید
ورزش باعث بهبود تحویل اکسیژن و مواد مغذی به مغز میشود و به تولید سلولهای جدید به همین روش کمک میکند. برای همین داشتن فعالیت ورزشی منظم به گسترش و تقویت مغز و حافظه کمک میکند. منظور از فعالیت ورزشی مناسب، داشتن تمرینات مداوم و سنگین نیست بلکه صرفا یک پیاده روی ساده روزانه هم میتواند تمامی این فواید گفته شده را به بدن برساند.
پیشنهاد می شود با راهکار های درمان زگیل تناسلی آشنا شوید.
6. از تغذیه خود مراقبت کنید
مسلما یکی از فاکتورهای مهم و تاثیر گذار بر روی حافظه داشتن تغذیهی مناسب است چون مغز مواد مورد نیاز خود را از طریق غذاهای خورده شده تامین میکند برای همین اگر به دنبال تقویت حافظه و عملکرد مغزتان هستید حتما باید به تغذیه خود توجه داشته باشید.
7. کنترل و از بین بردن استرس
اگر بخواهیم از نظر فیزیولوژیکی عوارض استرس بر روی حافظه را بررسی کنیم باید بگوییم زمانی که مغز درگیر یک موضوع استرس و تنش زا است علاقهای به تمرکز بر روی دیگر موراد ندارد و میخواهد تمامی پتانسیل موجو را به کار بگیرد تا بتواند به خوبی مشکل موجود را مدیریت کند، طولانی شدن این اتفاق باعث میشود که استرس و نگرانی بر دیگر حواس غلبه کند و فرد نتواند در مواقع تنش زا بر روی مسائل دیگر تمرکز کند و چیزی را به خاطر بسپارد.
برای تقویت حافظه چی بخوریم ؟
مواد غذایی معرفی شده در این بخش میتوانند به طور کلی به سلامت مغز کمک کرده و باعث (پیشگیری از فراموشی) شوند. اگر به دنبال تقویت حافظه خود هستید سعی کنید این مواد غذایی را بیشتر در رژیم روزانهی خود قرار دهید.
• تقویت حافظه با ماهی های چرب
مسلما یکی از مواد غذایی مهم برای تقویت هوش و حافظه ماهیها هستند. ماهیهای چرب مانند سالمون و ساردین حاوی مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا-3 می باشند. سیستم عصبی مرکزی یعنی مغز و نخاع برای ساخت بافت مغزی و نورونهای جدید از امگا-3 استفاده میکند.
• تقویت حافظه با تخم مرغ
این ماده غذایی حاوی ویتامینهای گروه B و کولین است. کولین موجود در زردهی تخم مرغ به تشکیل نوروترانسمیتری به نام استیل کولین کمک میکند و در واقع استیل کولین به بهبود خلق و خو و همچنین حافظه شما مفید است.
توصیه می شود با خوراکی های کالری آزاد آشنا شوید.
• تقویت حافظه با دانهها و مغزهای گیاهی
در مطالعات نشان داده شده افرادی که بیشتر از مغزیجات استفاده میکنند حافظه قوی تری دارند و کمتر در سنین سالمندی به آلزایمر مبتلا میشوند. از بین مغزیجات گردو خواص بیشتری برای تقویت حافظه و پیشگیری از فراموشی دارد.
• تقویت حافظه با تخمه کدو تنبل
این دانهها حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که از سلولهای مغزی در برابر حملات آنتی اکسیدانی محافظت میکند و همچنین منبع خوبی از روی، منیزیم، آهن و مس است.
• تقویت حافظه با زردچوبه
این ادویه زرد رنگ حاوی ترکیب فعالی به نام کورکومین است که میتواند از سد خونی مغزی عبور کرده و به مغز برسد. این ادویه به دلیل خواص آنتی اکسیدانی که دارد از مغز محافظت کرده و از بروز بیماریهایی مانند انواع سرطان، آلزایمر، پارکینسون و ... جلوگیری میکند.
تقویت حافظه در بارداری
مادران از زمانی که متوجه بارداری خود میشوند به دنبال روشهایی برای رشد بهتر جنین خود هستند، مخصوصا در مورد رشد مغزی و حافظه کودک خود وسواس بیشتری به خرج میدهند. روشهای مختلفی برای تقویت هوش و حافظه جنین پیشنهاد میشود که برخی از آنها به نظر عجیب میرسند و پشتوانه علمی مناسبی ندارند اما ما در این مقاله سعی داریم راهکارهای علمی را که میتوانند بر وضعیت مغز جنین در دوران بارداری اثر بگذارند بررسی کنیم.
پیشنهاد می شود مقاله میان وعده های سالم و ناسالم را مطالعه کنید.
• تقویت حافظه با ورزش های هوازی
داشتن یک پیاده روی روزانه میتواند به عنوان فعالیت هوازی برای مادران باردار سودمند باشد و به رشد مغز جنین کمک کند. انجام تمرینات هوازی باعث افزایش خون رسانی به مغز جنین خواهد شد چون ظرفیت پمپ خون توسط قلب مادر را افزایش میدهد.
• تقویت حافظه با صحبت کردن یا خواندن کتاب برای جنین
شاید این پیشنهاد کمی عجیب به نظر برسد اما مطالعات انجام شده بر روی مادران و فرزندان نشان دادهاند که نوزادان حتی از ماههای اول قادر به تشخیص صدای والدین خود هستند و یادگیری زبان از همان دوران جنینی آغاز میشود. برای همین اگر شما با صدای بلند با نوزاد خود صحبت کرده و یا برایش کتاب بخوانید به رشد و نمو بخشهای مختلف مغز جنین کمک کردهاید.
• تقویت حافظه با داشتن رژیم غذایی سالم
ترکیبات موجود در مواد غذایی مصرف شده توسط مادر میتواند از جفت عبور کرده و بر رشد و سلامت جنین اثر بگذارد. در ادامه تعدادی از مواد غذایی مهم و مفید برای گسترش مغز جنین را بررسی خواهیم کرد :
تقویت حافظه با موز:
موز حاوی پتاسیم، آهن، منیزیم و پروتئین است. آهن و منیزیم موجود در موز به رشد و نمو سیستم مغزی و عصبی نوزاد کمک میکند و از طرفی از بروز فشار خون بارداری و یا زایمان زودرس هم جلوگیری کرده و سیستم ایمنی نوزاد را تقویت میکند.
توصیه می شود با خواص سبوس آشنا شوید.
تقویت حافظه با گوشت بدون چربی:
نیاز به مصرف گوشت در دوران بارداری حداقل 2 واحد بیشتر از نیاز یک فرد معمولی به گوشت است. گوشتها حاوی روی، آهن و پروتئین خوبی برای مادران هستند. کمبود روی در دوران بارداری میتواند خطراتی برای عملکرد حافظه جنین داشته باشد و آهن هم همانطور که گفتیم برای اکسیژن رسانی به مغز جنین ضروری است. بنابراین سعی کنید روزانه از انواع گوشتهای بدون چربی استفاده کنید چرا که چربی موجود در گوشتها از نوع چربیهای اشباع و ناسالم است.
تقویت حافظه با لبنیات:
مانند گروه گوشتها نیاز مادر باردار به لبنیات هم افزایش پیدا میکند. کلسیم علاوه بر نقشی که در تشکیل و تکامل استخوانها و دندانها دارد برای برقراری ارتباط درست بین سلول های عصبی هم ضروری است بنابراین مادر باید به اندازه کافی برای تامین کلسیم مورد نیاز خود و تکامل جنین از لبنیات و منابع غذایی حاوی کلسیم استفاده کند.
تقویت حافظه با اسفناج:
اسفناج حاوی آهن، ویتامین C، فیبر و فولات است. از آنجایی که کم خونی و یا کمبود فولیک اسید در مادران باردار رایج است، خوردن اسفناج در دوران بارداری توصیه میشود. کمبود فولیک اسید در دوران بارداری میتواند منجر به بیماری نقص لوله عصبی در جنین شود و در روند رشد و نمو مغز و نخاع جنین اختلال ایجاد کند.
تقویت حافظه در کودکان
دوران کودکی زمان مهمی برای یادگیری مهارتهای مهم در زندگی است. به همین دلیل موضوع افزایش حافظه ی کودک از اهمیت بالایی برخوردار است. خوشبختانه راهکارهای علمی ثابت شدهای برای تقویت حافظه در کودکان وجود دارد که سطح یادگیری آنها را بهبود میبخشد. برای آشنایی با تعدادی از این راهکارها و تمرین های افزایش هوش بخش زیر را به دقت مطالعه کنید.
توصیه می شود با علائم کبد چرب و 7 راه درمان کبد چرب آشنا شوید.
کودک خودرا برای سوال پرسیدن تشویق کنید:
پرسش و پاسخ سوالهای مرتبط با موضوعی که کودک شما در حال یادگیری آن است به مغز او کمک میکند تا به صورت فعال تری با مطلب ارتباط برقرار کند و آن را بهتر به خاطر بسپارد.
فرآیند یادگیری را برای کودک خود لذت بخش کنید :
سعی کنید برای یاد دادن مطالب به کودک از روشهای جالب و متنوعی استفاده کنید. روشهایی مانند خواندن یک کتاب داستان یا دیدن یک فیلم مرتبط با موضوع و یا بازدید از موزه، نمایشگاه هنری، باغ وحش و ... با این روش مطالب همراه با خاطرات خوبی در ذهن کودک ثبت میشوند و بهتر میتواند با فرآیند یادگیری ارتباط برقرار کرده و همکاری کند.
از کودک خود بخواهید تا مطالب را به شما آموزش دهد :
آموزش برعکس مطالب توسط کودک به اطرافیان، دوستان و یا والدین به او کمک میکند تا از زاویهی دیگری به موضوع نگاه کند و در زمینهی یادگیری درست مطالب تلاش بیشتری داشته باشد و به نکات و جزئیات توجه کند.
تغذیه مناسب رمز داشتن حافظه قوی در کودکان :
بخش مهمی از مغز نوزاد پس از تولد و در دوران نوزادی و کودکی تکامل پیدا میکند. بنابراین در این دوران هم مانند دوران بارداری مواد غذایی مصرفی تاثیر مهمی بر تکامل مغز دارند. کودکان حتما باید به اندازه کافی از تمامی گروههای غذایی خصوصا لبنیات، گوشت، ماهی، حبوبات، مغزیجات، میوهها و سبزیجات استفاده کنند تا نیازشان به انواع ویتامینها و مواد معدنی مفید برای رشد مغزی تامین شود. داشتن رژیم غذایی نامناسب و سوء تغذیه خصوصا سوء تغذیه ناشی از عدم مصرف پروتئین ضررهای جبران ناپذیری بر سلامت کلی و مغز کودک وارد خواهد کرد.
تقویت حافظه در طب سنتی و اسلامی
در طب سنتی راهکار و مواد غذایی برای افزایش فوق العاده ی حافظه معرفی شده است که ما در ادامه تعدادی از آنها را بررسی میکنیم.
برای افزایش سوخت و ساز بدن توصیه می شود بدانید چگونه متابولیسم را افزایش دهیم؟!
تقویت حافظه با کندر:
از معروف ترین مواد گیاهی که برای افزایش فوق العاده حافظه استفاده میشود کندر است. این گیاه به عنوان یک داروی قوی برای جلوگیری از فراموشی شناخته شده است و مصرف آن میتواند به تقویت حافظه در بزرگسالان و کودکان و حتی برای مادران باردار کمک کننده باشد. البته نباید در مصرف کندر زیاده روی کرد و خوردن فقط 3 گرم کندر به صورت روزانه میتواندکافی باشد و مصرف بیشتر آن نیاز نیست.
تقویت حافظه با هلیله:
هلیله گیاهی است که میتواند برای پیشگیری از فراموشی مفید باشد. میتوانید این گیاه را به تنهایی و به عنوان یک جوشانده مصرف کنید و یا از هلیله همراه با ترکیبات دیگری مانند زنجبیل، زعفران و عسل یک نوشیدنی برای تقویت حافظه درست کرده و آن را همراه با کمی مویز بنوشید.
تقویت حافظه با گردو:
همان طور که در طب نوین هم توصیه شده مصرف گردو به صورت روزانه میتواند اثرات مثبتی در زمینه تقویت حافظه داشته باشد.
تقویت حافظه با اسطوخدوس:
اسطوخدوس گیاهی آرام بخش است که میتواند علاوه بر تاثیر بر روی کیفیت خواب حافظه را هم تقویت کند. میتوانید اسطوخدوس را به صورت دم کرده بنوشید و یا آن را همراه با عسل و یا به صورت مربا مصرف کنید.
پیشنهاد می شود با سریعترین راه های لاغری شکم و پهلو آشنا شوید.