انواع لبنیات شامل چیست؟ عجیب ترین خواص لبنیات چیست؟
لبنیات شامل گروهی از مواد غذایی است که از شیر گرفته میشوند. هر کدام از انواع لبنیات خواص و ترکیبات متفاوتی دارند ولی به صورت کلی حتما در طول روز باید از انواع لبنیات کم چرب استفاده کنید. لبنیات سرشار از کلسیم هستند و باید روزانه از طریق این دسته از مواد غذایی کلسیم مورد نیاز خود را دریافت کنید و در صورتی که به اندازه کافی نتوانید لبنیات بخورید باید با کلسیم مکمل یاری شوید. در این مقاله سعی داریم راجع به خواص انواع لبنیات صحبت کنیم و هر کدام را به صورت جداگانه بررسی کنیم.
انواع لبنیات شامل چیست؟
مواد غذایی زیادی از شیر تولید میشوند ولی تعدادی از آنها را تحت عنوان گروه لبنیات میتوان نام برد، مواد غذایی مثل خود شیر، ماست، دوغ و کشک جزو گروه لبنیات محسوب میشوند و یک فرد بزرگسال حداقل روزانه دو واحد لبنیات باید دریافت کند تا نیازش به کلسیم برطرف شود.
مواد دیگری نیز از شیر مشتق میشوند اما بر خلاف باور عموم، در علم تغذیه آنها را جزو دسته بندی لبنیات به حساب نمیآورند، مثلا پنیر را به دلیل داشتن پروتئین نسبتا بالایی که دارد در گروه گوشتها قرار میدهیم و یا انواع خامه، کره و سرشیر را به خاطر داشتن حجم بالای چربی، در گروه چربیها میگذاریم، بنابراین زمانی که از گروه لبنیات و انواع آن صحبت میکنیم منظورمان این دو گروه نیست.
خواص انواع لبنیات چیست؟
اگر بخواهیم از فواید لبنیات برای سلامتی صحبت کنیم حتما باید به این نکته توجه داشته باشیم که انواع لبنیات خواص متفاوت و مخصوص به خود را دارند، و این تفاوت در خواص به دلیل نحوه تولید و فرآوری آنها است، بنابراین بهتر است ابتدا بیشتر درباره انواع لبنیات بدانیم و سپس به تفصیل در مورد خواصشان صحبت کنیم.
مطالعه بیشتر: انواع کربوهیدرات
شیر
شیر در واقع یک ترکیب همگن و یا به اصطلاح امولسیون تشکیل شده از قطرات چربی، پروتئین، قند محلولی به نام لاکتوز، انواع املاح و ویتامینها است. این ترکیبات در شیر همه پستانداران وجود دارد اما درصد و نسبت مواد تشکیل دهنده در گونههای مختلف متفاوت است.
در دوران نوزادی چون تغذیه اصلی نوزاد از شیر است و باید بتواند به خوبی قند شیر را تجزیه کند، درون معده نوزادان آنزیمی به نام لاکتاز ترشح میشود، البته زمانی که نوزاد غذای تکمیلی را شروع میکند درصد ترشح و تولید این آنزیم در معده کاهش پیدا میکند و با افزایش سن این آنزیم کمتر ترشح میشود، برای همین است که افراد بزرگسال معمولا کمتر میتوانند شیر را تحمل کنند و بعد از خوردن شیر گاهی علائم گوارشی از خود نشان میدهند.
فواید شیر برای سلامتی بدن :
پروتئین موجود در شیر از کیفیت بالایی برخوردار است چرا که حاوی تمام آمینو اسیدهای ضروری میباشد، آمینو اسیدهای ضروری انواعی از آمینواسیدها هستند که بدن نمیتواند آنها را بسازد و باید از طریق غذا آنها را دریافت کند.
محتوای معدنی شیر شامل کلسیم، فسفر و مقدار کمی آهن است، این ترکیبات به رشد هر چه بهتر استخوانهای اسکلتی در نوزاد کمک میکنند و در بزرگسالی برای حفظ استحکام استخوانها و جلوگیری از بروز پوکی استخوان مفید است.
شیر حاوی ویتامینهای گروه B و مقدار کمتری ویتامین Cاست، انواعی از شیرهای پاستوریزه غنی شده وجود دارند که به وسیله ویتامینهای A و D غنی شدهاند، بنابراین بهتر است برای جذب و کارآیی بهتر کلسیم از انواع غنی شده شیر استفاده کنید.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: راه های درمان سیاتیک چیست؟
ماست
ماست یک محصول لبنی است که در نتیجه تخمیر شیر به دست میآید، برای تولید ماست ابتدا شیر پاستوریزه میشود و سپس در یک محیط کشت مخصوص و در دمای مناسب، تخمیر باکتریایی انجام میگیرد و ماست تولید میشود. در مراحل فرآوری برخی از انواع ماستها مثل ماست میوهای شکر هم اضافه میشود که برای سلامتی خیلی مفید نیستند.
بهتر است هنگام تهیه ماستها برچسب ترکیبات آنها را مطالعه کنید و ماستی را انتخاب کنید که کمترین نمک افزوده را داشته باشد و شکری هم به آن اضافه نکرده باشند. بهترین انواع ماست برای مصرف ماستهای یونانی و پروبیوتیک و همچنین ماستهای کم چرب هستند.
فواید ماست برای سلامتی بدن :
ماست از محتوای کلسیمی خوبی برخوردار بوده و حاوی مواد معدنی مثل پتاسیم و منیزیم است و مصرف روزانه آن میتواند باعث محافظت از استخوانها در برابر پوکی استخوان شود.
برخی از انواع ماستها به دلیل داشتن باکتریهای مفید برای سلامت هرچه بهتر دستگاه گوارش کمک کننده هستند، به عنوان مثال ماستهایی که با تخمیر قارچی به نام کفیر درست شدهاند و یا انواعی از ماستهای پروبیوتیک باعث ایجاد تعادل بین باکتریهای مفید روده میشوند.
طی فرآیند تخمیر و کشت باکتریایی که برای تولید ماست انجام می شود، قند لاکتوز موجود در شیر به اسید لاکتیک تبدیل میشود، بنابراین افرادی که با خوردن شیر دچار مشکلات گوارشی میشوند و عدم تحمل لاکتوز دارند به خوبی میتوانند ماست را تحمل کنند. البته برخی از ماستهای یخ زده برای این افراد مناسب نیستند و باز هم باعث بروز علائم گوارشی میشوند.
ویتامینهای موجود در ماست هم ویتامینهای B12 ، B6 ، B2 هستند که هم برای سلامت استخوانها مفیدند و هم به رفع کمبودهای احتمالی این گروه از ویتامینها کمک میکنند.
پیشنهاد می شود با بهترین ورزش در بارداری آشنا شوید.
کشک
کشک اساسا از ماست تخمیر شده، شیر یا آب پنیر تهیه میشود و بیشتر در غذای کشورهای آسیایی دیده میشود. کشک میتواند به دو صورت باشد کشک خشک و یا مایع که شما میتوانید از هر دوی آنها در رژیم خود استفاده نمایید.
فواید کشک برای سلامتی بدن :
کشک به نسبت باقی لبنیات، در حجم کم کلسیم بیشتری دارد چون کلسیم در این ترکیب تغلیظ شده است شما با خوردن مقدار کمتری از آن میتوانید به اندازه یک لیوان شیر یا یک کاسه ماست کلسیم دریافت کنید.
کشک همچنین دارای محتوای پروتئینی بالایی است و به دلیل اینکه پروتئین آن نیز از کیفیت بالایی برخوردار است برای افرادی که مصرف پروتئین کافی در آنها مهم هست کمک کننده میباشد، مثل ورزشکاران، مادران باردار و سالمندان.
کشک به دلیل داشتن پروتئین و انرژی مناسب می تواند در رژیم لاغری مفید باشد، به عنوان مثال خوردن کمی کشک میتواند حس گرسنگی را کاهش دهد و اشتهای شما را نیز کنترل کند.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: علائم یائسگی چیست؟
لبنیات برای پوست خوب است؟
داشتن پوست سالم همیشه مورد توجه بوده و افراد همیشه به دنبال این سوال هستند که چگونه میتوانند پوست سالم و شاداب تری داشته باشند. باید بدانید که فقط مصرف مواد موضعی به سلامت پوست شما کمک نمیکند و مواد غذایی و نوشیدنیهایی که مصرف میکنید با سلامت پوست، مو و ناخن بسیار ارتباط دارند.
• ویتامینهای موجود در شیر و سلامت پوست:
ویتامینهای B12 ، B2 موجود در لبنیات نقش مهمی در سلامت پوست دارند؛
- ویتامین B12: این ویتامین به تولید رنگدانههای پوستی کمک میکند که همین امر منجر به یکنواختی رنگ پوست و از بین رفتن لکهای پوستی میشود.
- ویتامین B2 : ریبوفلاوین یا همان B2 باعث مرطوب ماندن پوست میشود و همین ویژگی به افرادی که درگیر کاهش وزن هستند کمک میکند که دچار افتادگی و خشکی پوست نشوند. برای همین ما برای لاغر نشدن و پر ماندن صورت توصیه میکنیم که به اندازه کافی در رژیم خود از لبنیات استفاده کنید.
• کلسیم و نقش آن در بازسازی سلولهای پوستی:
کلسیم در بیرونیترین لایه پوستی ذخیره میشود و به هیدراته نگه داشتن پوست کمک میکند، همچنین مقدار مناسبی از کلسیم در پوست باعث محافظت بهتر از پوست در برابر اشعههای آفتاب میشود و برای همین میتواند ریسک ابتلا به سرطانهای پوستی را کاهش دهد.کلسیم همچنین به از بین بردن سلولهای پیر و بازسازی مجدد آنها با سلولهای جوان کمک میکند.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: درمان آرتروز
• پروتئین لبنیات و نقش آن در سلامت پوست:
پروتئینهای موجود در لبنیات شامل پروتئین کازئین و وِی(whey) هستند که وجود هر دو برای سلامت پوست مفید است.
کازئین باعث جذب هرچه بهتر مواد معدنی مثل کلسیم در پوست شده و به صورت غیر مستقیم به حفظ سلامتی سلولهای پوستی کمک میکند.
پروتئین whey به دلیل اثرات ضد التهابی که دارد باعث کاهش التهابات در پوست میشود و همچنین از تخریب سلولهای پوستی به وسیله انواع استرس جلوگیری میکند.
در این مقاله انواع لبنیات را بررسی کردیم به تفصیل راجع به فواید مختلف آن هم صحبت کردیم، بنابراین سعی داشته باشید حتما روزانه از مقدار مناسبی لبنیات استفاده کنید و برای تهیه آنها حتما به سراغ انواع پاستوریزه و کم چرب آن ها بروید.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: علائم سرطان معده چیست؟