جلوگیری از ریزش مو|علائم+درمان+پیشگیری از ریزش مو2024
همه افراد در حالت طبیعی 50 تا 100 تار مو در روز از دست میدهند، اما این تارهای موی از دست رفته به وسیله رشد موهای جدید دوباره جایگزین میشوند. مشکل افرادی که ریزش مو دارند این است که تعداد موهای ریخته شده نسبت به میزان معمول بیشتر است و در ضمن موی جدیدی هم مجدد جایگزین آنها رشد نمیکند.
"علت ریزش مو چیست؟"،" روشهای جلوگیری از ریزش مو چیستند؟" و "آیا راهی برای درمان قطعی ریزش مو وجود دارد؟" آیا کاهش وزن سریع باعث ریزش مو می شود؟ ما قرار است در این مقاله به همه این سوالات پاسخ دهیم و در آخر چندین راهکار برای درمان ریزش مو در طب سنتی و اسلامی هم ارائه میدهیم، پس با ما همراه باشید.
علت های ریزش مو
ریزش مو در افراد مختلف میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد اما معمولا به خاطر یک یا دو عامل از عوامل زیر اتفاق میافتد:
1. وراثت یا سابقه خانوادگی
شایع ترین دلیل ریزش مو در افراد ریزش موی ارثی است که با افزایش سن خود را نشان میدهد. این بیماری با نامهای مختلفی شناخته میشود از جمله طاسی آندروژنیک یا طاسی با الگوی زنانه یا مردانه.
معمولا در این نوع ریزش مو خط موها در پیشانی عقب نشینی میکند و یا به صورت لکههای طاسی در سر خود را نشان میدهد.
2. وجود کمبود در بدن
بسیاری از اوقات دلیل اصلی ریزش مو سوء تغذیه و نداشتن یک رژیم غذایی سالم است، کمبودهای زیادی مثل کمبود پروتئین، آهن، روی، انواع ویتامینهای گروه ب، منیزیم و... میتوانند از علل ریزش مو در افراد باشند.
3.تغییرات هورمونی و شرایط پزشکی
شرایط پزشکی زیادی میتواند عامل ریزش مو باشند،
تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، زایمان، شیردهی، یائسگی در زنان
آلوپسی که یک بیماری خود ایمنی است و در آن سیستم ایمنی به پوست سر حمله میکند و باعث ریزش موی تکهای در فرد میشود.
عفونتهای مربوط به پوست سر مثل عفونتهای قارچی کف سر و یا عفونت به وسیله کرم حلقهای
یک اختلال تحت عنوان تریکوتیلومانیا که در آن افراد در موقعیتهای مختلف خصوصا در شرایط استرس زا موی سر و یا باقی قسمت های بدن خود را میکشند تکرار این کار باعث ایجاد فشار بر روی ریشه مو و ضعیف شدن آن میشود.
برای درمان یبوست توصیه می شود با راهکار های رفع یبوست آشنا شوید.
4. عوارض ناشی از برخی داروها
ریزش مو میتواند به دلیل استفاده مکرر از داروهای به خصوصی مانند داروهایی که برای درمان سرطان، آرتریت، بیماریهای قلبی عروقی و فشار خون بالا استفاده میشوند باشد.
5. پرتو درمانی
پروسه پرتو درمانی در بیماران سرطانی باعث ریزش موی شدید و ناگهانی در افراد تحت درمان میشود و بعد از پایان درمان هم حتی ممکن است موها مانند قبل رشد نکنند.
6. استرس بسیار زیاد
در برخی از افراد چند ماه بعد از یک اتفاق استرس زا موها نازک میشوند و ریزش مو پیدا میکنند، البته در این موارد نیازی به نگرانی نیست چون این ریزش مو موقتی است و موها دوباره به حالت اولیه خود برمیگردند.
7. استفاده زیاد از وسایل داغ برای حالت دهی به مو
استفاده از گرما برای مدل دادن به موها، فولیکول موهای شما را کم آب و آسیب پذیر میکند. انواعی از وسایل مثل اتوهای مو، بابلیس، سشوار در صورت استفاده طولانی مدت باعث ریزش مو در فرد میشوند.
پیشنهاد می شود با راهکار های درمان زگیل تناسلی آشنا شوید.
برای جلوگیری از ریزش مو چی بخوریم؟
حال که بهتر با علتهای مختلف ریزش مو آشنا شدید بهتر است برویم سراغ راه های جلوگیری از ریزش مو. اولین و شاید مهم ترین راه برای پیشگیری و یا حتی درمان قطعی ریزش مو توجه به تغذیه است، چون کمبودهای تغذیهای بسیاری از اوقات میتواند باعث تشدید عوامل دیگر دخیل در ریزش مو شود و یا خود به تنهایی منجر به ریزش مو گردد.
اسفناج برای جلوگیری از ریزش مو
اسفناج سرشار از آهن، منیزیم، پتاسیم و کلسیم است که همگی به براق و درخشان شدن مو کمک میکنند. همچنین اسفناج حاوی سبوم است، سبوم ماده چرب و واکسی مانندی است که به صورت طبیعی توسط غدههای موجود در پوست سر ترشح میشود، بنابراین اسفناج میتواند مانند یک نرم کننده طبیعی موهای شما را نرم کند. برای این منظور میتوانید از ماسک اسفناج برای موها و کف پوست سر خود استفاده کنید.
روش درست کردن ماسک اسفناج:
مقداری اسفناج را به همراه عسل و مقداری از روغنهای مقوی برای مو مثل آووکادو، زیتون و یا نارگیل مخلوط کنید و بر موها و پوست کف سر خود بمالید و به مدت 15 دقیقه صبر کنید و آن را بشویید.
اسموتی اسفناج:
همچنین میتوانید به وسیله آب اسفناج یک اسموتی خوشمزه درست کنید و در میان وعده های سالم از آن بنوشید، برای داشتن این اسموتی خوشمزه میتوانید مقداری اسفناج، کرفس، آبلیموی تازه، سیب و مقداری عسل را باهم در مخلوط کن ریخته و آنها را میکس کنید و پس از صاف کردن از نوشیدن این اسموتی خوشمزه لذت ببرید.
پیشنهاد می شود با راه های درمان کیست سینه که در بسیاری از بانوان شایع است آشنا شوید.
تخمه آفتابگردان برای جلوگیری از ریزش مو
تخمه آفتابگردان دارای ویتامین B5 و اسیدهای چرب مفید مثل امگا-3 برای بدن است، برای درمان ریزش مو اکثر اوقات تزریق دکسپانتنول تجویز میشود که از همین ویتامین است. ویتامین B5 به جریان خون بهتر در پوست سر و رشد مو کمک میکند. البته منابع بهتری نیز برای ویتامین B5 و امگا-3 وجود دارد که می توانید در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید.
فواید ماهی چرب برای ریزش مو مثل سالمون
بدن انسان قادر است مواد مختلفی را بسازد مثلا با نور آفتاب ویتامین D تولید کند اما متاسفانه برخی از اسیدهای چرب مثل امگا-3 را نمیتواند بسازد، به این نوع اسیدهای چرب اصطلاحا اسیدهای چرب ضروری گفته میشود. منابع خوبی از این اسیدهای چرب ضروری در مواد غذایی وجود دارند، یکی از بهترین منابع آن ماهیهای چرب مثل سالمون است.
امگا-3 علاوه بر اینکه به سلامتی شما کمک میکند باعث رشد بهتر موها و همچنین روشن و براق شدن آنها میگردد. از طرفی اگر موهای شما به علت وجود التهاب ریزش دارد این اسید چرب به دلیل خواص آنتی اکسیدانی که دارد باعث کاهش التهاب میشود.
چغندر قرمز برای جلوگیری از ریزش مو
این سبزی غدهای که رنگ قرمز یاقوتی زیبایی دارد حاوی نیترات طبیعی است، تحقیقات نشان دادهاند که نیترات میتواند در بدن تبدیل به نیتریک اکسید شود، نیتریک اکسید باعث بهتر شدن جریان و گردش خون میشود و به همین دلیل میتواند باعث بهبود خون رسانی به سر و فولیکولهای مو شود.
میتوانید از چغندر به صورت خوراکی و موضعی استفاده کنید. البته به صورت کلی میزان اثر استفاده از مواد غذایی به صورت موضعی قابل بحث است.
برای استفاده موضعی میتوانید از مقداری چغندر به همراه گوجه فرنگی و مقداری روغن زیتون یا آووکادو استفاده کنید تا یک معجون با قوام نسبتا خوبی به دست بیاید، از این مخلوط به مدت 15 تا 20 دقیقه بر روی پوست کف سر خود بمالید و سپس شستو شو دهید.
جوی دوسر برای جلوگیری از ریزش مو
این مواد غذاییِ سرشار از فیبر محلول به نام بتاگلوکان است که میتواند باعث بهبود مقاومت به انسولین شود، برخی از تحقیقات نشان دادهاند که بین الگوی ریزش موی هورمونی مردانه و زنانه و مقاومت به انسولین رابطه مستقیمی وجود دارد، بنابراین خوردن جوی دوسر میتواند از این طریق به ریزش موی این افراد کمک کند.
از طرفی جوی دوسر سرشار از ویتامینها و املاحی است که به تغذیه مو و هیدراته ماندن آن کمک میکند و از شکننده شدن مو و ایجاد مو خره جلوگیری میکند.
میتوانید از جو دوسر پرک در پخت انواع سوپ و یا اوتمیل استفاده کنید و در طول روز از آن ها مصرف نمایید.
فلفل دلمه ای رنگی برای جلوگیری از ریزش مو مخصوصا فلفل قرمز
درست است که اکثرا مرکباتی مثل پرتقال را به عنوان منبع غنی از ویتامین C میشناسید؛ اما باید بدانید که یک فلفل دلمه ای بیشتر از صد در صد نیاز روزانه فرد به ویتامین C را برآورده میکند.
ویتامین C در شکل و فرم دهی موها نقش دارد و از شکنندگی و ضعیف شدن موها جلوگیری میکند و در ساخت کلاژن نیز نقش دارد.
پیشنهاد می شود مقاله درمان زخم معده با رژیم غذایی را مطالعه کنید تا بدونید برای زخم معده چی خوبه؟
تخم مرغ برای جلوگیری از ریزش مو
تخم مرغ منبع خوبی از ویتامینهای گروه B مثل بیوتین است، بیوتین به موهای شکننده و همچنین فرم دهی ناخنها کمک میکند. البته بیوتین تنها ماده مغذی موجود در تخم مرغ نیست که به درمان قطعی ریزش مو کمک میکند، ویتامینهای A و Eو فولات در تخم مرغ به ضخامت و سلامت هرچه بیشتر مو کمک بسیاری میکنند.
زرده تخم مرغ سرشار از اسیدهای چرب سالم است که به براق و مرطوب ماندن تارهای مو کمک میکند. میتوانید از تخم مرغ در انواع ماسکهای موی خود نیز استفاده کنید و همچنین هفتگی به صورت متوسط و منطقی از تخم مرغ کامل آن هم به صورت آب پز مصرف کنید.
عدس برای جلوگیری از ریزش مو
عدس بعد از سویا دومین رتبه از نظر داشتن پروتئین در بین حبوبات را دارد، علاوه بر این عدس حاوی آهن هم هست و آهن موجود در آن به بازیابی گلبولهای قرمز کمک میکند و بهتر اکسیژن را حمل کنند که این اتفاق برای داشتن موهای سالم و سرحال مفید است؛ چون کمبود آهن در فرد میتواند باعث کندی رشد مو و حتی ریزش مو در فرد شود.
گردو برای جلوگیری از ریزش مو
ضعیف شدن و خشکی مو اولین علت ریزش موی سر است و به لطف پیش ساز اسید چرب ضروری امگا-3 موجود در گردو، مصرف آن باعث درخشندگی و حفظ رطوبت ساقه و تار موی شما میشود، همچنین گردو مواد مغذی ضروری لازم برای رشد موهای شما را هم فراهم میکند.
یکی دیگر از مزایای شگفت انگیز گردو برای موها این است که گردو باعث رشد مجدد مو و تحریک فولیکولهای مو برای تولید مجدد موهای سالم و سرحال میشود، برای دیدن این اثر گردو بر موهای خود میتوانید از روغن گردو بر روی پوست سر و یا مواضعی که ریزش داشته است استفاده کنید و بعد از گذشت چند ماه شاهد رویش مجدد موهای خود در این نواحی باشید.
درمان خانگی ریزش مو
گاهی اگر علت ریزش موی شما بیماری و یا عوارض ناشی از داروی خاصی نباشد میتوان آن را با رعایت نکات لازم و همچنین خوردن مواد غذایی که گفته شد آن را درمان کنید، با ما همراه شوید تا شما را با یکسری از نکات مفید که به شما در این زمینه کمک میکند آشنا کنیم.
• ماساژ کف سر
میتوانید کف سر خود را به وسیله انواعی از ماسکها و روغنهای گیاهی مفید ماساژ دهید، این کار باعث تحریک فولیکولهای مو و رشد مجدد موها میشود.
ماساژ همچنین باعث بهبود خونرسانی به پوست کف سر فرد میشود و با این کار، هم فولیکولهای مو رویش بهتری دارند و هم ساقه موها بهتر تقویت میشود.
توصیه میشود که روزانه حداقل 5 دقیقه وقت بگذارید و کف سر خود را به وسیله نوک انگشتان و نه با ناخن ماساژ دهید.
برای رفلاکس معده چی بخوریم؟ پیشنهاد می شود مقاله رژیم غذایی رفلاکس معده را مطالعه کنید.
• آلوئه ورا
ژل آوئه ورا برای درمان خانگی ریزش مو یک راه درمانی معروف است، ترکیبات موجود در آلوئه ورا باعث تسکین پوست سر میشود و همچنین برای درمان شوره سر هم کمک کننده است.
میتوانید چند بار در هفته ژل آلوئه ورا را بر کف سر خود بمالید و آن را ماساژ دهید و همچنین میتوانید از انواع شامپوها و نرم کنندههای حاوی عصاره آلوئه ورا استفاده کنید.
• روغن نارگیل
روغن نارگیل یک منبع خوبی از اسید چرب لوریک اسید است که به ریشه مو نفوذ کرده و از ریزش جلوگیری میکند.
اگر موهای چربی دارید بهتر است یک شب و یا چند ساعت قبل از حمام روغن را به سر خود بمالید و سپس آن را بشویید و اگر موهای خشکی دارید میتوانید از این روغن برای درمان ترک و خشکی پوست کف سر خود استفاده کنید.
• آب پیاز
اگر بتوانید بوی آب پیاز را تحمل کنید ارزش امتحان کردن برای درمان ریزش موی شدید را دارد، آب پیاز باعث بهبود گردش خون در پوست سر هم میشود. همچنین دیده شده حتی استفاده از آب پیاز در بیماران آلوپسی که درگیر بیماری خود ایمنی هستند هم میتواند نتایج خوب و مثبتی داشته باشد، البته حتما لازم است در این موارد خاص قبل از استفاده موضعی از مواد مختلف حتما با متخصص مربوطه مشورت کنید.
چند پیاز را چرخ کنید و سپس آب آن ها را بگیرید و با آن کف سر خود را ماساژ دهید و بگذارید 15 دقیقه روی سرتان بماند و سپس آن را شست و شو دهید.
• روغن رزماری
عصاره رزماری مدتهاست که برای درمان ریزش مو استفاده میشود، روغن رزماری باعث تحریک فولیکولهای مو و رویش مجدد موها میشود.
روغن رزماری را نباید به صورت مستقیم روی پوست سر خود استفاده کنید و حتما باید آن را همراه با روغن حامل مثل روغن آرگان و یا روغن جوجوبا مخلوط کنید و یا چند قطره از آن را داخل شامپوی خود بریزید و از آن استفاده کنید.
توصیه می شود با رژیم دیابتی ها آشنا شوید.
درمان ریزش مو در طب سنتی و اسلامی
شاید شماهم از آن دسته افرادی باشید که دوست دارید نظر طب سنتی و اسلامی را درباره ریزش مو بدانید، طب سنتی معتقد است ریزش مو میتواند ناشی از افزایش غلظت خون باشد بنابراین از راه هایی استفاده میکند تا خون را رقیق کند تا با این کار خون رسانی به پوست سر را افزایش دهد.
راهکار های مناسب درمان ریزش مو در طب سنتی :
مصرف نخود پخته شده به همراه آب گوشت. البته بهتر است از چند ادویه نظیر زعفران و دارچین هم در طبخ آن استفاده شده باشد.
خوردن ترکیب رب انار و عسل
نوشیدن دم کرده گیاهانی مانند بابونه و آویشن
استفاده موضعی از مواد گیاهی مثل حنا، مورد و سدر که باعث کاهش چربی و التهاب در پوست سر میشوند.
استفاده از جوشانده سبوس ها برای پوست کف سر به مدت 15 تا 20 دقیقه
قرار دادن سفیده تخم مرغ به صورت مستقیم بر رو پوست کف سر برای 10 دقیقه
امیدواریم که راهکارهای ارائه شده در این مقاله باعث درمان قطعی ریزش مو در شما شود، اما زمانی که متوجه یک ریزش موی ناگهانی شدید حتما ابتدا به پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای لازم را انجام دهید تا از علت ریزش موی سر خود مطلع شوید و سپس اقدام به درمان دارویی و یا خانگی کنید. باید دقت داشته باشید در برخی موارد درمان های خانگی و سرخود می تواند آسیب زا باشد.
پیشنهاد می شود مقاله سرطان رحم را مطالعه کنید.